La Ploiesti, pe micul stadion al FC Astra Ploiesti, echipa de fotbal promovata recent in divizia A, se pot vedea lucruri la care conducatorii altor cluburi, mult mai renumite, pot doar sa viseze. Jucatorii au inscrise pe tricouri numele unui sponsor pe care oricine si l-ar dori, Asirom, dar si pe cel al unei societati mai putin cunoscute, insa la fel de puternica, InterAgro. Pe marile panouri publicitare care inconjoara gazonul apar, pe langa denumirile celor doua societati, si cele ale Bancii Agricole, firmei Interaction si Rafinariei Astra Romana. Toate acestea par sa spuna bun-venit in imperiul lui Ioan Nicolae.
A auzit cineva de Ioan Nicolae? Cu siguranta, nu prea multi. Iar de vazut, l-au vazut si mai putini. Totusi, Ioan Nicolae este o persoana care a uimit lumea afacerilor in urma cu cateva luni, atunci cand a reusit sa achizitioneze, prin intermediul societatilor sale, cea mai mare companie de asigurare din Romania, Asirom. Numele sau a iesit la suprafata, abia dupa ce s-au anuntat castigatorii unui plasament privat pentru majorarea capitalului social al Asirom: Rafinaria Astra Ploiesti, InterAgro, SIF Oltenia si Banca Agricola. Primele doua sunt societati controlate de catre Ioan Nicolae, iar ultima, banca prin care acesta isi deruleaza cea mai mare parte a operatiunilor financiare.
in mediul de afaceri, Ioan Nicolae este cu siguranta un personaj cunoscut. Dar niciodata misteriosul miliardar n-a aparut in public. El nu pare sa se simta in largului sau intre jurnalisti si evita sa fie fotografiat, chiar daca anvergura afacerilor sale il situeaza printre marii capitalisti din Romania, cum ar fi mult mai mediatizatii George Copos, Viorel Catarama sau George Paunescu.
La fel ca ultimii doi, Ioan Nicolae, in varsta de 44 de ani, a lucrat inainte de 1989 in comertul exterior. Din operatiunile de import-export a facut, dupa 1990, o avere impresionanta. Prin firmele sale Interaction si InterAgro, Ioan Nicolae este implicat in afaceri cu ingrasaminte chimice, petrol si gaze naturale (intre 50-80 milioane dolari/an ar fi dupa propriile estimari valoarea exporturilor prin aceste firme, intre 1991 si 1999, perioada in care au fost importate si peste 700 mii tone de titei). Trei firme de import-export sunt detinute de Ioan Nicolae si partenerii straini in New York, Londra si Paris. incepand cu 1997, cand au incetat reducerile de impozit pentru firmele ce realizau exporturi, Ioan Nicolae s-a orientat spre productie. El a achizitionat, prin InterAgro, 64% din Sofert Bacau, producator de ingrasaminte, si 51% din Azochim Piatra Neamt, societati aflate intr-o situatie financiara dificila. De asemenea, InterAgro detine o fabrica de ulei la Rosiori si una de zahar la Zimnicea. in agricultura, firmele lui Ioan Nicolae detin peste 30 de mii de hectare de pamant in arenda. in 1998, InterAgro si-a continuat achizitiile, intrand de aceasta data in domeniul petrolului. Cu bani cash si fara intarzieri, firma a achitat FPS 120 miliarde de lei pentru 51% din actiunile rafinariei Astra Romana din Ploiesti.
Dar, in ciuda acestor investitii, conturile lui Ioan Nicolae par sa fi ramas cu destule lichiditati, pentru ca sa aspire la mana unei bogate mirese, tocmai scoasa de FPS la maritat: Asirom. Intentia FPS de a majora capitalul social al societatii Asirom de la 11 miliarde lei la 29 miliarde lei, printr-un plasament privat, a fost cunoscuta cu siguranta, din timp, de catre omul de afceri. Sediul firmei sale se afla in incinta Asirom, iar Ioan Nicolae este in relatii bune cu Gheorghe Ionescu, pe atunci directorul general al FPS si membru in consiliul de administratie al Asirom.
Prin InterAgro si Astra Romana, Ioan Nicolae a participat cu 125 miliarde lei la majorarea capitalului social al Asirom, in octombrie anul trecut, adjudecandu-si astfel jumatate din valoarea plasamentului (256 miliarde lei). in urma acestui plasament, cei patru participanti au ramas cu cate 15% din Asirom. Dar, dupa majorarea de capital, doar InterAgro a mai cumparat de pe piata RASDAQ (Banca Agricola si SIF Oltenia s-au grabit sa-si lichideze o parte din portofoliu, ramanand cu 9%, respectiv, 5% din actiuni) si, in prezent, aceasta detine un procent egal cu cel ramas la FPS, 26%. Indirect insa, prin InterAgro si Astra Romana, Ioan Nicolae detine acum pachetul majoritar la Asirom, 41%.
Pentru omul de afaceri, aceasta este o mare lovitura. Sa controlezi Asirom inseamna sa controlezi un capital de circa 100 milioane dolari, disponibil permanent pentru investitii. Asirom este un aspirator de bani, care detine aproape jumatate din incasarile din asigurari in Romania (162 milioane dolari a fost piata asigurarilor in Romania, pe 1997), la mare distanta de urmatorii sai concurenti. Cea mai mare parte a banilor sai a fost plasata de Asirom pana acum in depozite bancare si doar o mica parte din acesti bani a fost investita in participatii la alte societati comerciale. Lucrurile ar putea sa se schimbe de acum inainte, cand, prin actionariatul sau, Asirom face parte dintr-un grup industrial de talia celui controlat de Ioan Nicolae. Deja Asirom a cumparat de la InterAgro, prin Bursa de Valori Bucuresti, un pachet de 32% din actiunile Rafinariei Astra Romana Ploiesti, amplificandu-si astfel conexiunea cu grupul condus de Ioan Nicolae.
Daca, pentru omul de afaceri, lichiditatile Asirom pot fi o sursa importanta de investitii, nu este la fel de sigur ca intrarea acesteia intr-un grup mult mai larg de interese va fi benefica. Societatea de asigurari va avea dificultati in a desfasura o politica independenta, cel putin in domeniul plasamentelor.
in plus, nu sunt evidente beneficiile aduse de faptul ca Asirom nu mai este controlata de stat. Atat conducerea executiva, cat si membrii consiliului de administratie, numiti la Asirom pe criterii politice, au ramas in functie si dupa privatizare. De asemenea, chiar daca grupul de firme condus de Ioan Nicolae are o anumita putere financiara, nici InterAgro si nici Astra Romana nu au nimic in comun cu afacerile din domeniul asigurarilor. in plus, in urma plasamentului privat din octombrie, a fost redusa la jumatate participarea Unita (o societate de asigurari romano-germana foarte dinamica, ce a cumparat 8% din Asirom pe RASDAQ) la capitalul social al Asirom, iar alti investitori financiari precum Broadhurst, SOV Invest – administratorul FNI – sau SIF Oltenia, care ar putea supraveghea activitatea companiei, fie le-a fost diminuat si lor portofoliul, fie au vandut masiv actiuni cumparate in timpul plasamentului sau dupa acesta. Unita vrea si ea sa renunte la partea ei, in noile conditii. Motivul acestor retrageri este tocmai cel amintit: investitorii financiari nu par sa aiba prea mare incredere in viitorul celei mai mari societati de asigurare din Romania.
in aceste conditii si in lipsa unei deschideri a Asirom si catre alti investitori, Ioan Nicolae va avea probabil nevoie de mult mai multa abilitate ca sa pastreze si sa dezvolte Asirom, decat a avut nevoie pentru a o prelua.
Asirom se transforma intr-o afacere de familie
29 aprilie 1999, 12:00
Ultima modificare în 29 aprilie 1999, 15:00
La Ploiesti, pe micul stadion al FC Astra Ploiesti, echipa de fotbal promovata recent in divizia A, se pot vedea lucruri la care conducatorii altor cluburi, mult mai renumite, pot doar sa viseze. Jucatorii au inscrise pe tricouri numele unui sponsor pe care oricine si l-ar dori, Asirom, dar si pe cel al unei societati mai putin cunoscute, insa la fel de puternica, InterAgro. Pe marile panouri publicitare care inconjoara gazonul apar, pe langa denumirile celor doua societati, si cele ale Bancii A
Etichete: arhiva,
asirom,
astra,
Astra Romana,
interagro,
ioan,
Ioan Nicolae,
nicolae
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Sentimentul destinului comun
- Japonezii au modificat mentalitatea muncitorilor brasoveni
- BNR ruleaza dolari si rostogoleste datorii
- Tractorul asteapta ca statul sa-i vanda marfa
- Politica de vasalitate
- Patriarhia va da in judecata statul roman
- Un jurist si o inginera au preparat o bautura cu efect de Viagra
- Bugetul plateste 25.000.000 USD la indicatii politice
- Valea Prahovei a fost impanzita de case de vacanta
- Usile metalice pun la incercare imaginatia hotilor