Asistenţă psihologică pentru consumatorii de droguri

Asistenţă psihologică stabilită prin lege pentru tinerii care cad în patima drogurilor. Deputatul PSD Iulian-Alexandru Badea a inițiat recent un proiect legislativ care vizează modificarea legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Proiectul urmărește extinderea și îmbunătățirea asistenței psihologice pentru consumatorii de droguri din România. Acesta introduce perioadă minimă de un an pentru oferirea acestei asistențe prin intermediul centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog.

Decizia vine în contextul unor statistici alarmante privind consumul de droguri în rândul populației tinerilor.

heroina, droguri
SURSĂ FOTO: politiaromana.ro

Ce modificări au fost propuse?

Proiectul de lege inițiat de Iulian-Alexandru Badea introduce schimbări semnificative în structura legii existente, mai precis în articolele 19 și 22.

Mai precis, se arată că evaluarea consumatorilor devine obligatorie. De asemenea, evaluarea va fi realizată de către centrele de prevenire, evaluare și consiliere antidrog.

Mai mult, în urma evaluării, procurorul dispune includerea persoanei într-un program integrat de asistență pentru o perioadă de minim un an.

În ceea ce privește Articolul 22, aici se arată că persoanele care consumă droguri sunt incluse într-un program integrat de asistență pentru o perioadă de minim un an.

droguri, tineri
SURSA FOTO: Dreamstime

Aproximativ 11% dintre tineri au consumat droguri

În expunerea de motive, inițiatorul proiectului de lege subliniază câteva date îngrijorătoare. Aproximativ 11% dintre cetățenii cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții.

6% dintre aceștia au consumat droguri în ultimul an.

Consumul repetat și compulsiv de droguri de la o vârstă tot mai fragedă afectează grav funcționarea sistemului nervos central, modificând activitatea mentală și comportamentală a utilizatorilor.

Proiectul de lege propune o abordare multidisciplinară în diagnosticarea și tratarea dependenței de droguri, implicând medici psihiatri, psihologi și consilieri specializați.

Deși nu există un tratament sigur pentru dependența de droguri, opțiunile terapeutice pot juca un rol foarte important în:

  • recuperare
  • adaptate în funcție de tipul de drog utilizat
  • și de eventualele afecțiuni medicale sau psihice asociate

Monitorizarea pe termen lung și ședințele de terapie individuală, de grup sau de familie sunt esențiale pentru a preveni recidiva.

Inițiatorul proiectului de lege subliniază că înțelegerea naturii dependenței și terapia de sevraj pot contribui semnificativ la succesul procesului de:

  • recuperare
  • și reintegrare în societate