Greva de 28 de ore este cea mai recentă întrerupere a activității în cadrul unei dispute tot mai dure cu guvernul privind salariile și condițiile de muncă.

Asistentele medicale din Anglia au intrat în grevă, afectând pentru prima dată unele servicii critice.

Acțiunea sindicală de luni este cea mai recentă întrerupere a unei dispute din ce în ce mai aprige cu guvernul privind salariile și condițiile de muncă.

Grevă de 28 de ore în Anglia

Greva de 28 de ore, care a început duminică, are loc după ce membrii Colegiului Regal al Asistenților Medicali (Royal College of Nursing – RCN) au votat la începutul acestei luni pentru a respinge o ofertă de creștere salarială de 5% din partea guvernului.

La începutul acestei luni, lucrătorii britanici din domeniul sănătății și al ambulanțelor aparținând sindicatului GMB și Unison au votat pentru a accepta o ofertă de salarizare din partea guvernului.

Oferta, convenită luna trecută între guvern și liderii sindicatelor din domeniul sănătății, includea o plată unică echivalentă cu 2 % din salarii în exercițiul financiar 2022-23 și o creștere salarială de 5 % pentru 2023-24.

Grevă în Marea Britanie

Greva de luni a RCN este una dintre numeroasele din sectorul public și privat din ultimul an, în condițiile în care lucrătorii s-au confruntat cu o inflație de două cifre.

Toate spitalele au primit garanția unui nivel minim de acoperire pentru terapie intensivă și traume. Dar cu ultima grevă este prima dată când domenii precum terapia intensivă, chimioterapia și dializa au fost afectate, deși au fost convenite unele scutiri.

În grevele anterioare, astfel de servicii au fost excluse din grevă.

Secretarul general al RCN, Pat Cullen, a cerut ministrului sănătății, Steve Barclay, „să se întoarcă la masă și să pună pe masă o ofertă mai bună”.

„Trebuie să plătim decent asistenții medicali și ceea ce trebuie să vedem acum este că NHS se ridică și este foarte clar cu guvernul că trebuie să abordeze criza de asistenți medicali pe care o au în întregul NHS”, a declarat ea pentru postul de televiziune Sky News.

„Și până când nu vor face acest lucru, asistentelor noastre, din păcate, nu le va rămâne altă opțiune decât să continue acțiunile pe care le întreprind”, a mai spus ea.

Barclay a descris decizia RCN de a merge mai departe cu greva ca fiind „extrem de dezamăgitoare”, în ciuda „ofertei corecte și rezonabile a guvernului privind salariile„.

Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat că marile creșteri salariale sunt inaccesibile și riscă să alimenteze inflația.

Medicii au organizat, de asemenea, o grevă și cer o creștere salarială de 35%. Ultima lor grevă de la începutul acestei luni a durat patru zile, reprezentanții medicilor susținând că întârzierile cauzate de pandemie, coroborate cu lipsa de personal, cresc masiv volumul de muncă, punând în pericol pacienții.