Instanta i-a dat castig de cauza lui Octavian Cornif in procesul pe care acesta l-a intentat Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), ca urmare a rezilierii unui contract pentru realizarea unui studiu privind mijloacele de reducere a costurilor de tranzactionare pe piata RASDAQ. Sentinta obliga ANSVM sa achite reclamantului o despagubire in valoare de 4,4 miliarde lei, suma de care asociatia brokerilor nu dispune.
O eventuala executare silita a ANSVM ar fi insemnat trecerea in proprietatea lui Octavian Cornif a activelor societatii RASDAQ SRL (care administreaza piata cu acelasi nume), societate detinuta integral de ANSVM. Cu alte cuvinte, Cornif ar fi devenit stapanul pietei RASDAQ. La mijlocul lunii octombrie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis un regulament conform caruia activele aflate in patrimoniul ANSVM si al RASDAQ SRL nu vor putea face obiectul unei cereri de sechestru, poprire sau executare silita.
Decizia CNVM nu era insa suficienta pentru a evita trecerea pietei extrabursiere sub controlul lui Octavian Cornif, motiv pentru care, in cursul saptamanii trecute, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta ale carei prevederi seamana foarte mult cu cele ale regulamentului CNVM. Adica, echipamentele, programele de calculator si celelalte bunuri primite de ANSVM si RASDAQ SRL prin intermediul programelor de asistenta economica sunt exceptate de la urmarirea silita in baza unui titlu executoriu pe o perioada de 90 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei. In plus, Ministerul Finantelor a fost imputernicit sa acorde ANSVM-ului un credit in valoare de 2,644 miliarde lei pentru onorarea datoriei fata de Octavian Cornif.
Momentul critic al pietei RASDAQ pare a fi fost depasit o data cu ajutorul financiar acordat de stat. Pentru ANSVM insa lucrurile nu stau deloc bine. Imprumutul va ajunge la scadenta la 30 aprilie 2002, data la care asociatia brokerilor va avea de platit statului peste trei miliarde lei, dobanda la credit insumand circa 383 milioane lei. „Nu stiu cum vom rambursa acest credit, marturiseste Vergil Popescu, presedintele ANSVM. Ne-am fi dorit ca imprumutul sa fi fost acordat pe o perioada mai lunga. Nu stiu ce vom face pe 30 aprilie”.
O solutie ar fi majorarea taxelor de tranzactionare, insa aceasta ar duce la sufocarea pietei. Desi este cea mai mare piata bursiera din lume din punctul de vedere al numarului de societati listate (peste 5.000), RASDAQ inregistreaza tranzactii putine si firave. Dincolo de efectul incert sub aspectul incasarilor suplimentare, cresterea taxelor de tranzactionare ar fi o culme a ironiei: intentia de reducere a acestor costuri s-a soldat cu un proces al carui rezultat s-ar concretiza in marirea acestora.
Ultima speranta a ANSVM este procurorul general al Romaniei. „Am solicitat declararea recursului in anulare impotriva deciziei instantei”, afirma Vergil Popescu. Daca aceasta cerere va fi admisa, atunci conturile bancare ale ANSVM vor fi salvate.
Ca institutie insa, ANSVM va iesi „ciufulita” din conflictul cu Octavian Cornif, indiferent care va fi hotararea procurorului general. Atat regulamentul CNVM, cat si ordonanta Guvernului stabilesc ca ANSVM nu mai este proprietarul pietei RASDAQ, aceasta intrand in posesia directa a brokerilor.
Eliminarea unei suprastructuri cum este ANSVM ar putea avea drept consecinta scaderea cheltuielilor de administrare a pietei extrabursiere. Daca va fi asa, se va putea spune ca pierderea procesului cu Octavian Cornif este cel mai bun lucru care i se putea intampla pietei RASDAQ.
Asociatia brokerilor a fost salvata de catre stat
29 noiembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 29 noiembrie 2001, 14:00
Instanta i-a dat castig de cauza lui Octavian Cornif in procesul pe care acesta l-a intentat Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), ca urmare a rezilierii unui contract pentru realizarea unui studiu privind mijloacele de reducere a costurilor de tranzactionare pe piata RASDAQ. Sentinta obliga ANSVM sa achite reclamantului o despagubire in valoare de 4,4 miliarde lei, suma de care asociatia brokerilor nu dispune.O eventuala executare silita a ANSVM ar fi insemnat trecere
Etichete: ansvm,
arhiva,
Octavian Cornif,
rasdaq
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook