Asociaţia Brokerilor acuză BVB de lipsa transparenței

Adunarea Generală a Acţionarilor BVB prilejuieşte primele opinii contradictorii la scenă deschisă între conducerea bursei şi o parte dintre acţionarii sau companiile din grupul BVB

Perioada de graţie a noului şef al Bursei de Valori (BVB), Ludwik Sobolewski, s-a încheiat. Până acum a fost vorba mai mult de declaraţii ale brokerilor sau ale altor acţionari ai BVB, dar acum intră în discuţie decizii ce urmează a fi luate în cadrul AGA, unde directorul general al Bursei nu poate deţine controlul.

Adunarea Generală a Acţionarilor din 24 aprilie a pornit din start cu aspecte contradictorii. Unul dintre diferende era legat de Depozitarul Central, instituţia care asigură compensarea şi decontarea tranzacţiilor de la Bursa de Valori şi care este deţinută în proporţie majoritară de către BVB. Depozitarul are nevoie de un nou Consiliu de Administraţie, iar diferiţii acţionari nu reuşesc să se pună de acord nici cu modalitatea de alegere a acestora.

Mai exact, conducerea BVB, principalul acţionar al Depozitarului, vrea să impună alegerea pe liste a membrilor Consiliului, în timp ce Asociaţia Brokerilor cere o procedură de vot individuală. „Asociaţia Brokerilor (AB) consideră că supunerea la vot a unei liste de candidaţi, în cadrul AGA a principalului operator de piaţă, şi nu a fiecărui candidat, în mod individual, conduce la vicierea rezultatului votului“, se arată în comunicatul AB. Asociaţia acuză BVB de lipsa transparenţei şi a principiilor de guvernanţă corporativă prin aceste practici, explicând că acţionarii sunt astfel obligaţi să voteze şi candidaţi cu care nu sunt de acord sau să nu voteze cu candidaţii cu care ar fi votat altminteri favorabil. 

O acuzaţie la fel de mare este legată de posibilitatea alegerii discreţionare a unor persoane, având în vedere că Consiliul Bursei a propus o listă de zece candidaţi pentru CA al Depozitarului Central şi una de şapte candidaţi pentru Casa de Compensare Bucureşti (CCB), însă actele constitutive ale acestor societăţi prevăd un număr de nouă administratori pentru Depozitar şi de cinci pentru CCB. Iar procedura propusă de BVB nu menţionează niciun criteriu după care vor fi excluşi candidaţii suplimentari de pe liste. 

Infrastructura Dopozitarului naşte discuţii

AGA din 24 oricum nu a întrunit cvorumul necesar, de peste 50% dintre acţionari, ci doar puţin peste 32%, însă problema ridicată de Asociaţia Brokerilor rămâne. De altfel, AB precizează că este posibil ca orice hotărâre privind desemnarea candidaţilor poate fi blocată de către acţionarii interesaţi pe motivul încălcării guvernanţei corporative.

O altă miză importantă a AGA este şi cumpărarea unui nou sistem informatic de decontare pentru Depozitarul Central. Instituţia a gândit, de anul trecut, două proiecte, unul pentru un sistem nou de post-tranzacţionare şi unul pentru conectarea la platforma de decontare paneuropean Target2-Securities (T2S). Proiectul T2S a fost realizat, cu implicarea Băncii Naţionale şi a Autorităţii de Supraveghere Financiară în iniţiativa Băncii Centrale Europene. Conducerea BVB susţine însă că nu mai este nevoie de un sistem informatic nou posttranzacţionare în acest moment, însă Depozitarul arată că acesta este obligatoriu pentru ca România să poată ţine pasul cu instituţiile similare din celelalte ţări, cu care este în competiţie. 

„Proiectul de schimbare a infra­structurii va aduce o transformare evolutivă a pieţei de capital, transformare pe care au acceptat-o alţi 23 de depozitari centrali din Europa, iar orice decizie de amânare a modernizării infrastructurii poate întârzia momentul trecerii la statutul de piaţă emergentă“, spune Cristian Agalopol, preşedintele CA al Depozitarului.

Separat de AGA, conducerea BVB mai are de rezolvat şi problema creată de achiziţionarea de către Ludwik Sobolewski de acţiuni ale companiei pe care o conduce. Conform Regulamentului BVB, angajaţii bursei nu au voie să cumpere acţiuni ale companiei, însă neclaritatea este legată de calitatea directorului BVB: angajat sau manager cu contract.

În orice caz, Ludwik Sobolewski intră în confruntare directă şi deschisă cu mai mulţi acţionari ai BVB, în faţa cărora este obligat să răspundă. Ceea ce înseamnă că „luna de miere“ s-a încheiat, iar acum urmează ori compromisul, ori divorţul.

 

Orice decizie de amânare a modernizării infrastructurii  poate întârzia statutul de piaţă emergentă.
Cristian Agalopol, preşedintele CA al Depozitarului Central

 

9,5 milioane lei a fost profitul net realizat de Depozitarul Central în 2010-2012, un randament de 37% pe acţiune