"Am făcut adresă către Camera Deputaţilor zilele trecute prin care am explicat toate cerinţele noastre din punct de vedere economic. Menţinerea eliminării impozitului pe dividende ar fi un avantaj pentru investitorii de la Bursă, dar şi o facilitate pentru companiile care au curajul să meargă la Bursă. Am privit acest lucru în oglindă, nu din perspectiva că nu am vrea să plătim acest impozit. Acest lucru a mai funcţionat în România, cu impozit zero pe piaţa de capital. Ar fi o măsură prin care s-ar încuraja economia prin bursă. Cea mai bună impozitare a profitului din piaţa de capital, a dividendelor, a fost atunci când investitorii puteau să ţină acţiunile mai mult de un an şi plăteau impozit mic în comparaţie cu cei care vindeau într-o perioadă mai scurtă", a declarat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor. 

Acesta a subliniat că în 2008-2009 a fost aplicată o astfel de măsură. 

"Noi putem doar să încercăm prin diverse adrese, explicaţii, întâlniri cu politicienii, să ne promovăm interesul, acela de a avea o piaţă de capital puternică. De asemenea, ar fi un avantaj pentru acele companii care se listează la Bursă, în sensul că ar şti acţionarii acelor companii că la dividende nu ar avea impozit şi ar fi o încurajare pentru companii să se listeze la Bursă", a mai spus preşedintele Asociaţiei Brokerilor. 

În data de 6 mai, reprezentanţii Asociaţiei Brokerilor au subliniat, într-un comunicat de presă, că proiectul de Cod fiscal aprobat de Senat nu este favorabil dezvoltării pieţei de capital şi solicită, printre altele, menţinerea eliminării impozitului pe dividende, eliminarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din investiţii atunci când contribuabilul realizează şi venituri din alte surse, precum şi eliminarea pragului minim pentru baza anuală de calcul al CASS. 

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţa pe 26 februarie, într-o emisiune televizată, că Senatul a făcut un amendament privind impozitul pe dividende, propunând scăderea acestuia la 5%, în loc de eliminarea propusă în proiectul de Cod fiscal. 

Deputaţii din Comisia pentru buget a Camerei au început marţi discuţiile asupra proiectului de Cod fiscal şi a celui de procedură fiscală, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz. 

AGERPRES