Așadar, sunt prevăzute norme clare pentru locuitorii de la bloc. La rândul ei, este reglementată și procedura de dizolvare sau desființare a asociației de proprietari.
Legea din România prevede condiții clare pentru toți cei care stau la bloc
Dizolvarea sau desființarea acesteia se impune în următoarele situații:
- când numărul proprietarilor din condominiu scade sub 3 ca urmare a unor acte de înstrăinare;
- când a avut loc distrugerea în întregime sau parțială a condominiului.
Totul este prevăzut în Capitolul IX din Statutul asociației de proprietari.
Este nevoie de acordul instanței pentru ca dizolvarea să fie completă
În același timp, este nevoie de acordul instanței pentru ca dizolvarea sau desființarea asociației de proprietari să fie completă în cazul scăderii numărului de proprietari.
Proprietarii se vor adresa judecătoriei în a cărei circumscripție teritorială se află pentru a cere încetarea personalității juridice.
În acest caz, sunt necesare mai multe documente. Ele vor fi incluse în două dosare, unul la judecătorie, altul la organul financiar. Dosarele trebuie să cuprindă:
- cererea de dizolvare;
- împuternicire;
- procesul-verbal al Adunării Generale privind adoptarea hotărârii de dizolvare;
- dovadă convocării proprietarilor;
- tabelul nominal aferent procesului verbal cu proprietarii prezenți la Adunarea Generală.
Legea prevede condiții și în cazul distrugerii condominiului
Legea prevede condiții și în cazul distrugerii condominiului. În situația în care a avut loc distrugerea în întregime sau parțială, se aplică dispozițiile art. 657 din Codul civil. Acestea stipulează următoarele:
„(1) În cazul în care clădirea a fost distrusă în întregime ori într-o proporție mai mare de jumătate din valoarea ei, orice coproprietar poate, în lipsa unei înțelegeri contrare, să solicite vânzarea la licitație publică a terenului și a materialelor de construcție care au rezultat.
(2) În caz de distrugere a unei părți mai mici decât cea prevăzută la alin. (1), coproprietarii vor contribui la refacerea părților comune, proporțional cu cotele-părți. Dacă unul sau mai mulți coproprietari refuză sau nu pot să participe la refacere, ei sunt obligați să cedeze celorlalți coproprietari cotele lor părți din dreptul de proprietate. Prețul se stabilește de părți ori, în caz de neînțelegere, de către instanța judecătorească”.
În momentul de față, multe asociații de proprietari există deoarece mai multe apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de distribuție.
Este vorba despre termoficare, apă, canalizare și gaze. Chiar dacă pentru apă și gaze există contoare individuale, termoficarea încă nu este împărțită în fiecare condominiu.
O problemă există și la canalizare. Pentru canalizare și termoficare, asociația de proprietari poate să decidă cum plătește fiecare apartament în parte și dacă sunt împărțite cheltuielile în mod egal.