Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP) a anunțat încheierea programului de răscumpărare a acțiunilor FP la sfârșitul lunii trecute. Numărul titlurilor răscumpărate a ajuns la 14,383 milioane, Fondul ajungând să dețină 1,6% din acțiunile proprii. Managerul de fond avea la dispoziție la începutul programului, în luna mai, peste 120 milioane lei pentru răscumpărări, din care a mai rămas cu 0,28 milioane lei.
De la începutul programului de răscumpărare, cotația FP a scăzut cu aproape 20%, semn că fără cumpărările Fondului deprecierea ar fi fost și mai mare.
AIPC cere astfel, diminuarea capitalului social în cuantum egal cu răscumpărările, pentru a fi îndeplinit „obiectivul programului de răscumpărare, așa cum este el menționat în raportul curent transmis Bursei de Valori București în data de 24 ianuarie 2011 și anume reducerea capitalului social”.
„Considerăm că reducerea capitalului scoail ar crea un plus de valoare pentru acționarii Fondului, iar convocarea cât mai rapidă a Adunării Generale ar reprezenta un semnal pozitiv atât pentru acționari cât și pentru potențialii investitori”, se arată în comunicatul AIPC.
Franklin Templeton nu a anunțat încă nicio intenție referitoare la destinația titlurilor răscumpărate.