Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) protestează faţă de modul în care organizaţia profesională a evaluatorilor ANEVAR ignoră problemele ridicare de rapoartele de evaluare realizate de membrii săi în ceea ce priveşte exrcitarea drepturilor de retragere în cazul emitenţilor care se delistează de pe piaţa Rasdaq. "Au trecut mai bine de șase luni de când piața de capital se confruntă cu aceste probleme și mai bine de trei luni de la ultima adresă publică a AIPC către ANEVAR fără să vedem nimic rezolvat din partea ANEVAR", semnalează Asociaţia Investitorilor într-un comunicat remis astăzi redacţiei.
Docamdată singurele speţe în care Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România a intervenit au fost cele semnalate de Autoritatea de Supraveghere Finanicară (ASF) şi acestea afectau doi investitori instituţionali. AIPC, organizaţie afiliată la organismele internaţionale reprezentative Euroshareholders şi EuroFinUse, spune însă că alte cazuri semnalate de investitorii de retail încă din data de 15 aprilie a.c. au rămas nerezolvate, ceea ce a creat premisele lărgirii listei iniţiale cu noi nume. Nu putem să ignorăm celelalte probleme doar fiindcă acolo sunt afectați investitori de retail, care nu pot fi considerați „mai puțin importanți”, mai spune documentul citat.
Prestigiul reputaţional al evaluatorilor este în joc
ANEVAR primise deja la începutul acestei luni aproximativ 20 de rapoarte de evaluare pentru firme care urmează să iasă de la tranzacţionare, iar o comisie formată din cinci membri analizează corectitudinea acestora, potrivit declaraţiilor pentru revista Capital ale preşedintelui Asociaţiei, Adrian Vascu. Acesta spunea că riscul reputaţional pentru întreaga profesie este suficient de mare pentru a verifica fiecare raport în parte, sensul iniţiativei fiind însă acela de a acţiona cu un scop preventiv. Acelaşi mesaj a fost transmis şi la o întâlnire din data de 4 iunie a.c. în aula Academiei de Studii Economice din Bucureşti la care au participat peste 100 de evaluatori. Preşedintele ANEVAR le-a reamintit acestora că responsabilitatea este crescută şi a subliniat importanţa conştientizării riscului, astfel încât acesta să fie corelat cu nivelul de cunoştinţe şi de experienţă profesională a fiecăruia. El a spus că mai bine refuzi un contract „decât să pui semnătura pe ceva care să creeze cine ştie ce grozăvii!“ Vascu averrtiza că atenţia trebuie să fie mare: „Sunt oameni acolo, mulţi-puţini, care au investit nişte bani şi nu vor să-i piardă din cauza unui raport de evaluare.“
AIPC: Rămâne cum am stabilit – "o bătaie de joc"
Asociaţia Investitorilor sesizase încă din luna aprilie cazuri ciudate privind unele rapoarte de evaluare. „O bătaie de joc la adresa acţionarilor minoritari“, declara atunci pentru Capital Marius Motogna, vicepreşedinte al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC). Organizaţia îi reia acum mesajele publice considerând că nimic nu s-a schimbat în bine în ceea ce priveşte procesul de retragere din societate a acţionarilor minoritari ai emitenţilor de pe Rasdaq. "Lipsa unei intervenții din partea ASF și ANEVAR în acest tip de cazuri nu are cum să nu afecteze credibilitatea acestor instituții, dar și încrederea investitorilor în plasamente pe piața de capital din România", spune comunicatul remis redacţiei.
Ce cazuri reclamă AIPC
1. Aromet SA Buzău (simbol de piață ARMS)- evaluator Elena Mărunțiș
2. Cozia Forest SA Râmnicu Vâlcea (CFOR) – evaluator Berbece Marian
3. Coremar SA Constanța (REMO) – evaluator Aragea Isabela
4. Coreal SA Craiova (CRAL) – evaluator Săftoiu Florian
5. Forconcid SA Râmnicu Vâlcea (FOND) – evaluator Stroescu Ion
6. BAT SA Bascov (BATV) – evaluator Perneș Ioan
7. Nutricom SA Oltenița (NUTE) – evaluator Adina Vișan
8. BAT SA Mediaș (BAME) – evaluator Ștefan Marcoviciu
9. Microelectronica SA București (MICR) – evaluator Ion Ardeleanu
10. Trocadero SA București (TROB) – evaluator Florin Țurcaș
11. Meduman SA Vișeu (MEDU) – evaluator Ion Nebunu
12. Bad Rulmenți SA Brașov (BARU) – evaluator Daniel Faur