Marți a avut loc o conferință de lansare a proiectului european WINGATE, care îşi propune sprijinirea femeilor antreprenor. În acest context, Cristina Chiriac, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor (ANAA), a declarat că România are antreprenoriat feminin în proporţie de aproximativ 40%, procent care arată că există încă potenţial de creştere în ceea ce priveşte antreprenoriatul feminin.
„Antreprenoriatul este un vector esenţial pentru creşterea economică şi pentru crearea de locuri de muncă. Antreprenoriatul ajută la apariţia de noi pieţe şi la dezvoltarea de noi competenţe. Când vorbim de creştere economică, este important să vorbim în general despre antreprenoriat şi în particular despre antreprenoriatul feminin.
România are potenţialul de a creşte şi de a dezvolta spiritul antreprenorial, acesta fiind cel mai eficient motor al unei economii competitive, inovatoare şi dinamice. Statisticile arată că România are antreprenoriat feminin în proporţie de aproximativ 40%, lucru care arată că această comunitate este importantă, dar există încă potenţial de creştere”, a afirmat Cristina Chiriac.
Recunoaștere pentru spiritul antreprenorial
Aceasta a mai precizat că femeile au nevoie să le fie recunoscut spiritul antreprenorial, astfel încât ele să fie competitive.
„Femeile de afaceri sunt tot mai vizibile în domeniul bancar, iar contribuţiile lor au o valoare ridicată în toate domeniile, fie că vorbim de educaţie, sănătate, activităţi civice, cultură, entertainment, sport, politică. Sunt multe femei care devin lideri şi ale căror merite ar trebui recunoscute mai des.
Ele trebuie să primească respect şi apreciere pentru ambiţia, curajul şi puterea lor. Pentru ca ele să fie competitive, trebuie să recunoaştem creativitatea femeilor în afaceri şi nu numai, ci să recunoaştem şi potenţialul lor antreprenorial şi determinarea lor. Există însă obstacole pe care femeile le întâmpină din cauza diferenţelor din regiune şi din cauza diferenţelor dintre mediul rural şi mediul urban”, a menţionat Chiriac.
Proiectul WINGATE va ajuta femeile să intre în afaceri
„Sunt foarte fericită că acţionăm împreună cu toate celelalte state pentru a obţine finanţarea pentru acest proiect ambiţios, care implică stimularea femeilor să intre în sfera afacerilor. Sunt convinsă că vom reuşi nu numai să convingem femei dinamice şi pline de determinare să facă acest pas, ci mai mult decât atât, împreună putem schimba mentalităţile referitoare la femeile antreprenor din perspectiva egalităţii de gen”, a menţionat ea.
Preşedintele ANAA şi-a exprimat speranţa că România va implementa politici publice care să încurajeze femeile antreprenor.
„Printre priorităţile Uniunii Europene după această criză pandemică se numără propunerea de a avea o Uniune în care nu e loc de rasism şi discriminare şi unde rolul femeii în dezvoltarea economică este apreciat şi încurajat. Cred că acest lucru poate fi obţinut în toate ţările care îşi asumă să promoveze egalitatea de gen şi care facilitează intrarea femeilor în antreprenoriat. Îmi doresc ca România, ca membră a Uniunii Europene, să fie pe lista membrilor care implementează politici publice care să încurajeze femeile antreprenor, pentru ca acestea să contribuie cât mai mult posibil la creşterea economică”, a precizat Cristina Chiriac.