Asociația Pro Infrastructură: Centura Timişoara, gata pe 15-20 septembrie

Centura Timişoara

SURSA FOTO: Facebook Asociația Pro Infrastructură

Asociația Pro Infrastructură a declarat, luni seară, că Centura Timișoara ar putea fi finalizată în perioada 15-20 septembrie, dar cu o întârziere de aproximativ două luni. Constructorul UMB trebuie să rezolve încă câteva probleme critice înainte de finalizare.

Centura Timișoara ar putea fi finalizată în septembrie

Luni seară, Asociația Pro Infrastructură a anunțat pe pagina sa de Facebook că Centura Timișoara ar putea fi finalizată între 15 și 20 septembrie, dar cu o întârziere de aproximativ două luni.

”Centura Timişoara, gata în 15-20 septembrie cu vreo două luni întârziere. Contractul pentru cei 25,69 kilometri de drum naţional cu o bandă pe sens a fost semnat cu UMB în 27.06.2023, a primit ordin de începere în 10.07.2023 şi prevede 12 luni de execuţie directă, fără perioadă de proiectare”, a transmis, luni seară, Asociaţia Pro Infrastructură, pe pagina de Facebook.

Conform informațiilor, contractul pentru cei 25,69 kilometri de drum național cu o bandă pe sens a fost semnat cu UMB pe 27 iunie 2023, a primit ordinul de începere pe 10 iulie 2023 și prevede un termen de execuție directă de 12 luni, fără perioada de proiectare.

Conform reprezentanților, UMB are încă două probleme majore de rezolvat: rampele pasajelor de pe centura Timișoara, una peste DJ592 (Moșnița) și cealaltă peste DN59 (Șag).

Organizația a explicat că ambele probleme necesită soluții tehnice complexe, cu detalii tehnice precise, cunoscute sub denumirea de „biscuiți”.

”La ambele vorbim o soluţie tehnică migăloasă, cu «biscuiţi». Umpluturile şi prefabricatele trebuie să respecte nişte parametri tehnologici stricţi (timp pentru compactare, temperatură, proceduri). Acestor puncte nevralgice li se mai adaugă sectoare cu asfalt de aşternut şi parapete de protecţie de pus, hidroizolaţia şi restul de lucrări pe pasajul peste calea ferată din zona Freidorf, marcajele şi alte mărunţişuri”, a mai transmis organizaţia.

Specialiștii estimează că inaugurarea ar putea avea loc în jurul datei de 15-20 septembrie, în funcție de condițiile meteorologice.

”În jur de 15-20 septembrie, în funcţie şi de vreme, adică o scurtă întârziere de aproximativ două luni faţă de termenul contractual de finalizare iniţial, 10 iulie”.

Organizația a menționat că, deși ministrul Sorin Grindeanu ar putea decide să deschidă unele segmente din cei 25 de kilometri în august, pasajele menționate anterior nu vor fi finalizate în această lună.

CNAIR a anunțat tot în această seară că traficul pe sectorul de drum Boița – Lazaret a fost reluat

”A fost reluat traficul pe sectorul de drum Boiţa – Lazaret începând cu ora 20:00, conform programului! De astăzi se intră în ultima săptămână în care DN7 este închis pe sectorul Boiţa – Lazaret. Tot astăzi constructorul a mobilizat în şantier primele 4 foreze pentru execuţia forajelor geotehnice. Antreprenorul turc a muncit într-un ritm susţinut, ceea ce permite redeschiderea circulaţiei pe data de 9 august, aşa cum s-a stabilit de la început”, anunţat, luni seară, CNAIR.

Compania a comunicat că, din cauza utilizării echipamentelor grele, riscul de cădere a arborilor, rocilor și a maselor de pământ pe carosabil rămâne ridicat pe parcursul zilei.

Echipele responsabile de siguranța circulației sunt pregătite să intervină prompt dacă situația o va cere.

”Ca urmare a operaţiunilor în care sunt implicate şi utilaje grele, se menţine în continuare ridicat riscul de cădere pe carosabil a arborilor, rocilor şi maselor de pămant pe timpul zilei. Echipele care se ocupă de siguranţa circulaţiei sunt la rândul lor mobilizate pentru a interveni urgent dacă situaţia o impune.

Acolo unde există pericolul căderii de pe versant a unor anrocamente, arbori sau rădăcini de copaci pe partea carosabilă, antreprenorul a montat parapete din beton. În cazul în care, pe timpul nopţii, vor apărea situaţii de risc traficul rutier se va închide, iar echipele antreprenorului vor interveni în cel mai scurt timp posibil”, a mai transmis compania.

Reprezentanții companiei au subliniat că măsurile respective sunt parte din obligațiile antreprenorului, care trebuie să asigure prevenirea unor situații periculoase pentru traficul pe DN7.

Pe sectorul Boița – Lazaret al DN7, circulația este permisă între orele 20:00 și 6:00 pentru toți participanții la trafic, iar între 7:30 – 8:00 și 16:30 – 17:00, doar pentru riverani. Lucrările sunt reluate zilnic la ora 6:00 și vor continua până pe 9 august.