Asociația Teatrelor Independente a trimis un comunicat de presă prin care informează că măsurile financiare propuse de Guvern pentru domeniul culturii sunt oportune, întrucât pot ajuta parţial sectorul cultural independent să depăşească această perioadă de criză.
„Pentru prima dată în 30 de ani, spaţiile culturale independente încep să primească atenţie din partea autorităţilor, fiind incluse în schema de ajutor de stat elaborată de Guvern, care sprijină zona cultural-creativă.
În acest sens, Asociaţia Teatrelor Independente comunică faptul că a luat notă de seria de măsuri financiare propuse de Guvern şi le consideră oportune, întrucât pot ajuta parţial sectorul cultural independent să depăşească această perioadă de criză. Considerăm că apelul lansat pentru salvarea spaţiilor independente începe să fie luat în considerare, iar iniţiativa de ajutorare este lăudabilă”, a transmis sursa citată.
Cadre de funcționare specifice
Asociaţia Teatrelor Independente atrage, însă, atenţia asupra faptului că acest sector cultural independent se bazează pe cadre de funcţionare specifice şi, din acest motiv, există anumite entităţi culturale independente care nu sunt eligibile pentru obţinerea acestor finanţări.
„Prin urmare, reprezentanţi ai spaţiilor independente pentru arte performative din toată ţara aşteptăm cu interes informaţii referitoare la organizarea dezbaterii publice privind schema de ajutor, în care vrem să fim implicaţi activ, pentru că orice iniţiativă poate fi îmbunătăţită prin dialogul deschis cu specialiştii din industriile culturale afectate”, mai menţionează Asociaţia Teatrelor Independente în comunicat.
Ce a aprobat Guvernul
Guvernul a aprobat, miercuri seară, Memorandumul pentru elaborarea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea sectorului cultural prin acordarea de granturi pentru reluarea activităţii operatorilor culturali afectaţi de pandemia COVID-19.
Vicepremierul Raluca Turcan a precizat că de această schemă de ajutor de stat vor beneficia: industria culturală independentă, organizatorii de evenimente culturale şi festivaluri de muzică, librăriile şi editurile. Eligibili vor fi organizaţiile nonguvernamentale şi societăţi comerciale, IMM-uri şi întreprinderi mari.
În acest sens urmează să se acorde microgranturi cu o valoare fixă de 4.000 de euro şi granturi variabile raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019 sau la numărul de bilete comercializate anul trecut, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar.
„Pentru a beneficia de acest ajutor toate entităţile trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural, pe de o parte, pentru a cunoaşte exact impactul financiar şi, în acelaşi timp, ca o condiţie pentru preînscrierea la aplicarea pentru aceste granturi”, a explicat Raluca Turcan.
Potrivit vicepremierului, se va porni cu un buget estimat de 100 de milioane de euro, urmând ca valoarea finală a acestei scheme de ajutor de stat să fie stabilită în conformitate cu informaţiile obţinute în etapa de preînscriere.