Situație controversată în România. Gabriel Păun, activist de mediu și președintele Agent Green a vorbit despre ultima descoperire făcută pe internet. Potrivit acestuia, există ma multe site-uri din străinătate care promovează vânătoarea de trofee în România.
Gabriel Păun, activist de mediu și președintele Agent Green, a vorbit despre modalitatea în care cetățenii străini ajung în România doar pentru a putea vâna.
Pe lângă promovarea externă pentru vânătoarea de trofee în România, aceasta susține că OUG pentru vânătoarea rapidă a urșilor eset și eroare. El a contactat aceste asociații, care i-au răspuns că pot „inventa oricând un urs problemă care să fie împușcat” și că „autoritățile din România ajută”.
„Ministerul se face vinovat de situația în care suntem și ministerul nu poate reacționa cu această OUG, e cea mai mare eroare pe care o face și ne va băga într-un infringement direct pentru că vor fi împușcați foarte mulți urși. Dacă ordonanța asta se va da, se vor împușca foarte mulți urși și nu urșii-problemă. Urșii-problemă care oricum sunt o problemă cauzată tot de inacțiunea Ministerului Mediului.
Nu se va putea, așa cum spunea și doamna Lapis, nu se va putea stabili cu exactitate vinovatul în 24 de ore. Se va merge pe scurtarea timpului de așteptare al vânătorilor de trofee pentru a veni mai repede să nu mai stea cu săptămânile, să vină pe bandă rulantă să împuște mai repede un urs problemă”, a spus Gabriel Păun, Agent Green, la Digi24.
„Totodată, acesta a explicat că a verificat și site-urile din străinătate. Există asociații de turism de vânătoare atât din Germania, Austria, dar și Olanda care pormovează această vânătoare de trofee.
Am verificat asta pe site-urile din străinătate zilele trecute, unde sunt efectiv asociații de turism de vânătoare, în Germania, în Austria, în Olanda, unde promovează vânătoarea de trofee în România. I-am contactat inopinat, m-am prezentat ca vânător interesat și le-am zis: „Vreau să merg în România să împușc un urs”.
Ce mi-au răspuns? „Da, nicio problemă. Găsim oricând un urs, inventăm oricând un urs-problemă, autoritățile din România ajută. Inventăm un urs-problemă și veniți și împușcați ursul”, a mai adăugat acesta.
Proiectul prezentat de ministrul Mediului este o ”eroare”
Întrebat când a avut loc această conversație, Gabriel Păun susține că s-a produs săpămâna trecută, iar firma pe are a contactat-o era din Austria, de unde a venit și prințul care l-ar fi ucis pe ursul Arthur.
El a vorbit și despre modul în care străinii nu vin în Româia pentru a rezolva probleme, ci pentru a pleca cu un urs trofeu, lucru care ar putea genera probleme majore în România în timp. Viețile omenești ar putea fi în pericol, iar această specia ar puta dispărea, a mai adăugat acesta.
„Săptămâna trecută. O firmă din Austria, de unde a venit prințul. Mi-au zis „Oricând se inventează un urs problemă și veniți și împușcați”. Așa funcționează în continuare lucrurile, nu există niciun dubiu, aceasta este rețeta. Mă îngrijorează foarte tare pentru că nu vă închipuiți că prințul din Liechtenstein sau orice alt vânător străin nu vine să omoare ursulețul ăsta care este jos, în filmarea respectivă. Ei nu vin să rezolve o problemă, problema o putem rezolva noi aici.
Ei vin să-și ia un urs de trofeu, masculi mari. Așa se destabilizează populația de urși și vom avea și mai multe probleme – mai multe gospodării afectate, mai multe vieți omenești în pericol și, până la urmă vom ajunge să pierdem această specie”, a mai adăugat el.
Amintim fatpul că într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, ce presupune proiectul de ordonanță la care se lucrează în Guvern pentru intervenția în situațiile de urgență cauzate de urși.
Mai exact, potrivit acestuia, intervenția va fi atât „imediată” în cazul urșilor agresivi, cât și „preventivă” în zonele de tampon ale localităților.