Center for International Private Enterprise (CIPE), organizatie neguvernamentala fondata de Camera de Comert a Statelor Unite, va derula incepand cu luna februarie o serie de cursuri de management organizational dedicate asociatiilor de afaceri, sindicatelor si patronatelor din Romania. Cursurile se vor derula prin intermediul Institutului pentru Management Organizational (IMO).
“Institutul nu este entitate juridica deocamdata, el fiind gandit ca un program de training pentru leaderii si membri camerelor de comert. Pentru participarea la curs, CIPE va suporta 60% din costul cursurilor, iar restul de 40% va fi suportat de participant. Principiul inscrierii la cursuri este primul venit, primul servit, iar numarul maxim de participanti este de 25”, a declarat pentru Capital, Camelia Bulat, director CIPE Romania.
Necesitatea infiintarii unui Institut de Management Organizational a reiesit dintr-un studiu recent efectuat de CIPE Romania. Studiul releva faptul ca reprezentantii asociatiilor de afaceri, ai camerelor de comert si ai patronatelor numesc ca principal obstacol in dezvoltarea organizatiilor lor accesul limitat la instruire si alte mijloace educationale. Modelul care sta la baza IMO este o institutie americana infiintata acum 80 de ani de Camera de Comert a Statelor Unite.
“IMO isi propune sa ofere participantilor acces la cele mai bune practici internationale in managementul asociatiilor de afaceri si sa creeze un spatiu de discutii menite sa lamureasca unele dintre problemele cu care se confrunta aceste organizatii”, precizeaza Camelia Bulat. IMO este un sistem integrat de instruire care se concentreaza pe aspectele majore ale activitatii unei camere de comert, asociatii de afaceri sau patronat. Temele abordate in cadrul cursurilor sunt: rolul unei asociatii de membri, structura si guvernanta, planificare strategica, relatia cu membri, comunicare si relatii publice, advocacy si finante.
Cursantii IMO vor primi un certificat de absolvire in urma participarii constante la cele doua etape de instruire de cate patru zile, organizate la interval de maxim doua luni. Procesul de instruire reprezinta o abordare echilibrata a aspectelor teoretice legate de activitatea asociatiilor de afaceri si a exercitiilor practice care vor provoca participantii sa utilizeze informatiile primite. Totodata, fiecare zi de training cuprinde o sesiune de prezentare a conceptelor teroretice si a unor studii de caz, pentru ca in sesiunile de dupa amiaza participantii sa aplice conceptele invatate la contextul propriilor asociatii si sa discute temele abordate, explorind posibile schimbari sau imbunatatiri ale activitatii organizatiilor lor. Prima sesiune a cursurilor se va desfasura intre 13 si 16 februarie 2007.
Cursurile IMO se bazeaza pe materiale dezvoltate de CIPE folosite in progame destinate dezvoltarii si altor asociatii de afaceri din lume. Instructorii IMO sunt persoane cu experienta in mediul asociativ, angajati sau consultanti ai unor camere de comert si asociatii de afaceri.Center for International Private Enterprise (CIPE) este o organizatie neguvernamentala americana cu sediul in Washington DC, fondata in 1983 de Camera de Comert a Statelor Unite. CIPE a derulat peste 800 de programe destinate dezvoltarii asociatiilor de afaceri din 95 de tari in curs de dezvoltare. Initiativele sale se concentreaza pe dezvoltare institutionala, asistenta tehnica pentru activitati de advocacy si guvernanta corporativa.
Reprezentanta CIPE Romania si-a inceput activitatea in 2000 cu un proiect de trei ani finantat de United States Agency for International Development (USAID) Romania, proiect destinat dezvoltarii asociatiilor de afaceri din sectoarele turism, productie si tehnologia informatiei si comunicatiilor. CIPE Romania a acordat asistenta tehnica pentru dezvoltare institutionala prin seminarii, forumuri si conferinte, prin crearea unor oportunitati de investitii, prin programul sau de finantare si prin programul de experti voluntari.
Sursa: Capital 24 Ianuarie 2007