Istorisirea isi are inceputurile in martie, anul trecut. In acel moment, firma DEA Impex SRL din Sfantu-Gheorghe, Covasna, s-a adresat Inspectoratului de munca pentru inregistrarea contractului de munca al lui Ilyes Levente, asociat unic, pe postul de director executiv. "Referitor la solicitarea de a incheia contract individual de munca, in calitatea pe care o detineti, de unic actionar al societatii, contract in care figurati in dubla ipostaza, de angajator si angajat in acelasi timp, va sugera
Istorisirea isi are inceputurile in martie, anul trecut. In acel moment, firma DEA Impex SRL din Sfantu-Gheorghe, Covasna, s-a adresat Inspectoratului de munca pentru inregistrarea contractului de munca al lui Ilyes Levente, asociat unic, pe postul de director executiv. „Referitor la solicitarea de a incheia contract individual de munca, in calitatea pe care o detineti, de unic actionar al societatii, contract in care figurati in dubla ipostaza, de angajator si angajat in acelasi timp, va sugeram sa va adresati Ministerului Muncii si Protectiei Sociale (MMPS), cu eventuale propuneri pentru modificarea legislatiei care reglementeaza acest domeniu”, a venit raspunsul Inspectoratului Teritorial de Munca din Covasna, la 12 martie 2000.
Indemnul de adresare la minister era pur formal. Nota MMPS anexata taia orice elan, intrucat explica „imposibilitatea asociatului unic de a incheia un contract individual de munca cu propria societate comerciala”. Motivul invocat? Asociatul unic al unei firme nu poate fi in acelasi timp angajat si angajator si, in plus, in cazul incheierii unui contract de munca, nu se realizeaza raportul de subordonare intre angajat si angajator, se arata in documentul semnat de ministrul muncii de atunci, Alexandru Athanasiu. Solutia MMPS era ferma: „Asociatul unic nu poate incheia un contract individul de munca cu propria societate comerciala”.
Ca solutii alternative, ministerul recomanda posibilitatea incheierii, cu directiile generale de munca si protectie sociala teritoriale, a unor contracte de asigurari sociale, in virtutea carora se platesc contributiile prevazute de lege si se beneficiaza de asigurari sociale, inclusiv de pensie.
In fata refuzului ministerului, firma DEA Impex nu s-a lasat descurajata. Asistata de Departamentul de consulting de la societatea A & C Associated (Accounting&Consulting Associated), cu sediul in Sfantu-Gheorghe, judetul Covasna, a inaintat actiune in instanta.
„Am considerat refuzul Inspectoratului de Munca fara temei si ilegal”, precizeaza membrii Departamentului de consulting, format din directorii Andras Gyorgy Edler, Liviu Marius Mocanu si consilierul juridic Karoly Veress ai firmei A&C Associated, care a asigurat asistenta contabila si juridica. „Este adevarat ca administratorul care este asociat unic nu poate incheia un contract de munca in aceasta calitate cu propria firma, deoarece in cazul lui opereaza prin fictiune mandatul comercial de reprezentare a societatii. Nu mai putin adevarat este faptul ca persoana sau persoanele care sunt parti in contractul de societate (actualmente act constitutiv) pot incheia contracte de munca cu propria firma pentru posturi executive, cum ar fi inginer, tehnician, economist, consilier juridic, maistru, sofer, muncitor calificat etc., bineinteles, cu respectarea criteriilor referitoare la pregatirea profesionala”, si-au explicat acestia pozitia. Curtea de Apel Brasov, care a judecat cazul, a dat dreptate firmei DEA Impex SRL, asistata de A&C Associated. Solutia Curtii de Apel Brasov a fost mentinuta de Curtea Suprema de Justitie, prin anularea recursului declarat de Inspectoratul Teritorial de Munca din Covasna.
„Un prim aspect gresit inteles de parat (Inspectoratul de munca – n.r.) este acela ca, in speta, contractul de munca urmeaza a fi incheiat intre persoane cu calitati diferite – persoana juridica – societatea comerciala, indiferent de catre ce persoana fizica este reprezentata, si persoana fizica. Asociatul unic nu este, prin urmare, in acelasi timp, angajat si angajator”, a decis instanta judecatoreasca.
De ce este atat de importanta aceasta sentinta? In primul rand, datorita numarului mare de societati cu asociat unic – aproximativ 300 de mii de firme, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, dintre care se estimeaza ca fiind active circa 200 de mii. Asadar, jumatate din firmele existente se confrunta cu problema imposibilitatii angajarii asociatului unic la propria firma. „Din pacate, reprezentantii Ministerului Muncii nu cunosc actele normative emise chiar de dansii si, in acest context, foarte multi asociati unici nu au putut incheia contracte individuale de munca cu propria societate, timp de zece ani”, considera Karoly Veress, consilier juridic.
Chiar si acum, solicitand inspectoratului de resort inregistrarea contractului de munca, proprietarii unicii sunt tratati cu refuz. In baza jurisprudentei, un caz similar ajuns in justitie se rezolva similar cu prima cauza. Cu alte cuvinte, justitia va trebui sa dea castig de cauza proprietarilor unici, daca institutiile de resort vor continua cu refuzul.
Pe de alta parte, angajarea patronului in functii executive (director) la propria firma devine avantajoasa in contextul noilor conditii pentru microintreprinderi.
Cei care vor opta pentru prestarile de servicii in aceasta forma nu vor mai avea grija asigurarii medicale si sociale, intrucat ar trebui sa le fie acceptat contractul de munca. Pentru reducerea taxelor, acesta va fi incheiat pe o suma modesta, dar suficienta pentru a nu-l lasa descoperit pe titular din punctul de vedere al asigurarilor publice.
Principalele reglementari In baza carora A&C Associated Si DEA Impex au caStigat procesul
· La societatile cu raspundere limitata, administratorii asociati sau neasociati pot avea calitatea de angajati cu contract individual de munca, daca prin contractul de societate sau hotararea adunarii generale (in cazul de fata, hotararea asociatului unic) s-a stabilit astfel. (Art. 4 lit. B din Circulara MMPS nr. 47/25 martie 1991 privind inregistrarile la camera de munca, reluat in Ordinul nr. 289/1992)
· „Contractele individuale de munca incheiate de urmatoarele categorii de angajatori vor fi inregistrate, la directiile generale de munca si protectie sociala: persoanele fizice, societatile comerciale cu capital privat etc.” (art. 8. Legea nr. 130/1990 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca.)
Versiunea Ministerului Muncii condus de Athanasiu
· Raportul juridic de munca se caracterizeaza si printr-un mod specific de subordonare a persoanei fizice fata de celalalt subiect, in folosul caruia acesta presteaza munca.
· In cazul asociatului unic nu exista acest raport de subordonare, angajatul fiind totodata angajator, si lipseste baza pentru negociere si control.