Grupurile de acţiune locală (GAL) vor avea o tot mai mare importanţă în dezvoltarea rurală şi în atragerea de fonduri europene, este una dintre concluziile conferinţei 'Dezvoltarea rurală şi analiza evoluţiei teritoriilor în regiunea de Nord-Vest', organizată la Cluj-Napoca.
Claudiu Coşier, director executiv la ADR Nord-Vest, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că la nivelul regiunii funcţionează în prezent 26 de astfel de GAL-uri, pe care le consideră veriga necesară între producătorul agricol şi consumator.
'Pentru ADR NV, existenţa unor mini-agenţii de dezvoltare la nivelul asocierilor de comune şi oraşe mici este un lucru îmbucurător şi faptul că ele sunt funcţionale, capabile să-şi implementeze proiecte, să-şi facă licitaţii, să facă selecţie, să facă contractarea, să cheltuie banii pe proiecte relevante pentru oamenii aceia din comunităţile locale este foarte important. De ce?! Pentru că acest lucru ne permite ca, lucrând împreună cu această reţea de GAL-uri – numai la noi în regiune sunt 26, în ţară sunt 160, ele acoperă deja 75-80% din teritoriu -, să avem o coerenţă mai mare între priorităţile regionale şi priorităţile locale. Dintre acestea am pomenit aceea legată de crearea acestei verigi intermediare dintre producătorul agricol şi piaţă, consumator. Este absolut necesar ca oraşele mici şi centrele polarizatoare, comune mai mari, să-şi reia funcţiunile tradiţionale, acelea de a colecta, procesa şi a pune pe piaţă produsele agricole', a explicat Claudiu Coşier.
Conferinţa 'Dezvoltarea rurală şi analiza evoluţiei teritoriilor în regiunea de Nord-Vest' se desfăşoară la Cluj-Napoca în perioada 25-27 aprilie şi este organizată de Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală România (FN GAL), de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi de GAL Lider Bistriţa-Năsăud.
Printre cei prezenţi s-a numărat şi preşedintele FN GAL, Alexandru Potor.
SURSA: Agerpres