Locuinţele finanţate prin programul guvernamental „Prima Casă“ 2 vor putea fi construite chiar şi de către doi asociaţi, în loc de minimum şapte, potrivit amendamentului votat în Comisia de buget-finanţe a Senatului.
Modificarea adusă la OUG 30/2010 de către Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital din Senat prevede că locuinţele din programul „Prima Casă“ pot fi construite de beneficiari care deţin în proprietate terenul, sau prin asociaţii fără personalitate juridică, cu condiţia ca măcar unul dintre asociaţi să fie proprietarul terenului pe care urmează să se construiască imobilul. Este eliminată astfel obligaţia asocierii a cel puţin şapte beneficiari.
Şi pentru cei care au avut locuinţe înainte de 2000
Cea de-a doua modificare votată de Comisie precizează că beneficiarii „Primei Case“ trebuie să nu fi deţinut, începând cu anul 2000 şi până la data solicitării creditului garantat, în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuinţă, indiferent de modul în care a fost dobândită.
Senatorii au dorit ca, în urma acestui amendament, actul normativ să permită eligibilitatea în programul „Prima Casă“ şi a celor care au deţinut o locuinţă înainte de anul 2000 şi pe care au înstrăinat-o pentru că, de exemplu, s-au căsătorit şi unul dintre soţi deţinea o garsonieră, ori a crescut numărul membrilor familiei prin naşterea unor copii, iar locuinţa înstrăinată nu mai era satisfăcătoare.
În fine, comisia senatorială a fost de acord ca dreptul de ipotecă în favoarea băncii finanţatoare să fie valabil până la îndeplinirea de către beneficiari a tuturor obligaţiilor ce decurg din contractul de credit.
Formularea iniţială prevedea ca ipoteca în favoarea băncii să fie valabilă de toată durata garanţiei.
Luna trecută, programul a fost modificat, astfel că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) poate garanta creditul pentru cumpărarea unei locuinţe prin „Prima Casă“ în limita a 60.000 euro – pentru imobile vechi ori deja începute. Pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, garanţia FNGCIMM este de până la 70.000 euro, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii beneficiază de o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.
SURSA: Agerpres