ASPA răspunde acuzațiilor lui Ciprian Ciucu: Nu au putut fi capturați câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată

Sursă: Facebook

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a reacționat după ce primarul Sectorului 6 din Capitală, Ciprian Ciucu, a cerut demisii în urma morții Anei Oroș, femeia sfâșiată de câini în zona Lacul Morii.

Miercuri, pe 25 ianuarie, în fața Primăriei Capitalei s-a ținut un moment comemorativ pentru Ana Oroș, femeia care a fost ucisă de câini în timp ce făcea sport în zona Lacul Morii.

În urma tragediei, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 din Capitală, a acuzat ASPA că nu și-a făcut datoria. La rândul său, ASPA București a transmis că nu a primit de la Poliția Locală Sector 6 niciun răspuns cu privire la permisiunea de a acționa pe proprietatea privată respectivă.

ASPA a răspuns acuzațiilor primarului Ciprian Ciucu

Pe 14 ianuarie, ASPA a avut o acțiune de capturare în zona Lacul Morii, la care a solicitat participarea unui echipaj de la Poliția Locală Sector 6. Astfel, s-au identificat 4 câini care au intrat pe o proprietate privată în prezența echipajelor ASPA și al Poliției.

„La finalul acțiunii, echipajul ASPA a întocmit un Raport de activitate în care a consemnat că nu au putut fi capturați câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată, au menționat și numele posibilului proprietar al terenului. Raportul a fost semnat și de polițistul local de la sectorul 6, prezent la acțiune. Până în prezent nu am primit de la Poliția Locală Sector 6 un răspuns cu privire la permisiunea de a acționa pe proprietatea privată respectivă”, au transmis reprezentanții ASPA.

Ciprian Ciucu a spus despre ASPA că nu și-a făcut datoria

Primarul Sectorului 6 a acuzat ASPA că nu a făcut exact lucrul pentru care a fost creată, să se ocupe de animalele fără stăpân.

„Cine este responsabil legal cu strângerea și supravegherea câinilor maidanezi? Evident că ASPA, care este unica instituție înființată și specializată să se ocupe cu această problemă în tot Bucureștiul, conform OUG 155/2001. Astfel, vorbim despre o instituție înființată special pentru acest scop, cu această misiune, deținând bugete și angajați specializați în managementul animalelor fără stăpân”, a spus Ciprian Ciucu miercuri, pe data de 25 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit spuselor sale, ASPA este instituția care decide cum își îndeplinește obiectivele acestui serviciu public, cu toate acestea, el a ținut să prezinte un scurt istoric al acestor servicii din Capitală.

„În 1996 s-a înființat serviciul de ecarisaj din subordinea Consiliului General a Primăriei Generale. În 2001, CGMB a considerat că acest serviciu trebuie să se ducă la sectoare și a funcționat așa până în 2003, după ce s-a dovedit că acțiunea necoordonată este ineficientă la nivelul sectoarelor municipiului București.

Din 2003 și până acum, această instituție, ASPA, înființată potrivit OUG 155/2001 a funcționat și și-a derulat ativitatea sub CGMB. În 2006 un cetățean japonez a fost ucis de câini în Sectorul 1. Ca urmare am avut un prim proiect de lege, Legea Marinescu, care prevedea explicit interzicerea eutanasiei câinilor.

Drept urmare, CGMB s-a focalizat exclusiv pe sterilizare și pe teritorializare. Serviciul a funcționat extrem de prost la nivelul CGMB, până în 2013, fiind estimată apariția în București a unui număr de 65.000 de câini. În 2013 a fost ucis de câini copilul Ionuț Anghel și ca urmare a presiunii civice a fost modificată legea și a crescut capacitate ASPA.

De abia din 2013 a crescut capacitatea ASPA, care funcționa cu un număr de 90 de angajați dedicați prinderii animalelor de pe spațiul public, o estimare sau date care sunt la nivelul anului 2016”, a adăugat acesta.