Este vorba de un studiu care a fost publicat în revista „Anesthesia and Analgesia”, care a descoperit, de asemenea, că persoanele care iau regulat aspirină au mai puține șanse să ajungă la secția de terapie intensivă sau conectate la un ventilator mecanic.
„Aceasta este o constatare critică care trebuie confirmată printr-un studiu clinic randomizat”, spune autorul principal al studiului, dr. Jonathan Chow, conform NationalInterest. În cazul în care constatarea pe care am făcut-o se confirmă, ar face aspirina primul medicament accesibil pe scară largă, fără prescripție medicală capabil să reducă mortalitatea la pacienții cu COVID-19.
În stabilirea concluziilor studiului, echipa de cercetare a examinat dosarele medicale ale aproximativ 400 de pacienți care au fost spitalizați din cauza complicațiilor noului coronavirus. Vârsta medie a tuturor pacienților a fost de 55 de ani, iar boli preexistente, cum ar fi hipertensiunea și diabetul, au fost luate în considerare în acest studiu.
Aproximativ un sfert dintre pacienții incluși în această cercetare obișnuiau să ia zilnic o doză mică de aspirină (de obicei 81 de miligrame) înainte de a fi internați în spital sau imediat după internare, pentru a se proteja de boli cardiovasculare.
Asfel, cercetătorii au descoperit că utilizarea aspirinei a fost asociată cu o reducere cu 44% a riscului de a fi pus pe ventilație mecanică, o scădere cu 43% a riscului de ajunge la ATI și o reducere cu 47% a riscului de deces.
În același timp, pacienții care iau aspirină au prezentat reacții adverse mai puține, precum sângerări majore, în timp ce erau spitalizați.
Medicii recomandă frecvent consumul zilnic de aspirină, în doze mici, pentru persoanele care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.„Acest studiu vine în completarea muncii extraordinare pe care o fac cercetătorii noștri în cadrul Școlii de Medicină pentru a găsi noi tratamente împotriva COVID-19 și a salva viețile pacienților”, spune dr. E. Albert Reece, de la UM Baltimore.