Assad și Kim Jong-un, aliații de care lumea ar trebui să se teamă

kim jong Un

Există semnale că între Coreea de Nord și Siria, două dintre cele mai izolate țări din lume, relațiile încep să se sudeze tot mai bine.

Potrivit site-ului 38 North, Siria „dorește să-și păstreze relația istorică cu Coreea de Nord”, în timp ce nord-coreenii au furnizat regimului Assad tehnologie pentru a o folosi în războiul civil sirian. Se pare că Phenianul ar fi trimis arme și chiar unități de luptă în Siria, în timpul războiului.

De asemenea, în Damasc există un parc numit după Kim Il Sung, primul lider al Coreei de Nord și bunicul actualului lider Kim Jong-un, scrie publicația NationalInterest.

Conform sursei citate, legăturile istorice ale Coreei de Nord și Siriei s-au consolidat mai ales după ce Assad i-a succedat la putere tatălui său, Hafez al-Assad, în 2000. Cele două state s-au sprijinit reciproc în ambițiile lor nucleare.

Reactorul nuclear al Coreei de Nord de la Yongbyon a servi, se pare, ca model, pentru reactorul nuclear Al-Kibar al Siriei. Când Israelul a bombardat Al-Kibar, în 2007, câțiva oameni de știință nord-coreeni prezenți acolo au fost uciși.

Ali Reza Askari, generalul iranian care a fugit în SUA în 2007, a declarat oficialilor americani că programul nuclear sirian este „finanțat de Iran și construit de nord-coreeni”. Aceste informații au fost furnizate de americani Israelului.

Pe baza lor, israelienii au decis în octombrie 2007 să bombardeze instalația nucleară siriană, în așa numita Operațiunea Orchard.

Așa cum se știe, Siria a refuzat să aplice sancțiuni împotriva Coreei de Nord. Și în 2014, observatorii electorali de la Phenian au „certificat” victoria electorală a lui Assad, în condițiile în care niciuna dintre țări nu are o istorie a organizării alegerilor libere și corecte.

Site-ul 38 North a analizat și colaborarea viitoare dintre cele două țări, menționând trei posibilități. În primul rînd, sancțiunile asupra Siriei ar putea încuraja Phenianul să participe în continuare la eforturile de reconstrucție a Siriei.

În al doilea rând, Siria ar putea juca un rol în cooperarea dintre Coreea de Nord și Iran, sau cel puțin cu reprezentanții Teheranului. În al treilea rând, Coreea de Nord ar putea sprijini Siria să riposteze împotriva atacurilor aeriene ale Israelului.

„În ciuda sancțiunilor paralizante ale ONU, parteneriatul Siria-Coreea de Nord rămâne puternic”, subliniază site-ul 38North. „Întrucât Coreea de Nord consideră că relația sa cu Siria este un pilon central în rețeaua de parteneriate cu state anti-occidentale, cum ar fi Cuba, Iran și Venezuela, schimburile diplomatice la nivel înalt între Phenian și Damasc vor reîncepe probabil după ce pandemia va scădea.

America ar trebui să urmărească cu atenție relațiile dintre cele două state și să încerce să izoleze regimul lui Assad, precum și să limiteze proliferarea rachetelor balistice în Orientul Mijlociu”.