Alexandru Rafila a vorbit despre problemele legate de finanțarea sistemului de sănătate
Alexandru Rafila a abordat, în cadrul conferinței amintite, teme diverse. Printre acestea amintim accesibilitatea la serviciile medicale, lecțiile învățate în urma pandemiei în ceea ce privește managementul, sau inovarea în sănătate.
Evenimentul a avut ca scop evidențierea provocărilor și oportunităților din sistemul sanitar românesc. Au fost totodată propuse soluții și strategii pentru îmbunătățirea acestuia. Accentul s-a pus pe creșterea accesibilității și calității serviciilor medicale, promovând astfel bunăstarea generală a populației. Obiectivul a constat în dezvoltarea unui sistem de asigurări de sănătate eficient, echitabil și direcționat către nevoile pacienților.
Alexandru Rafila, a prezentat câteva dintre acțiunile prioritare, punând accentul pe consolidarea rezilienței sistemului de sănătate din România. Printre obiectivele cheie se numără asigurarea unui acces echitabil la serviciile de sănătate, implementarea măsurilor de prevenție, adaptarea modalităților de decontare a serviciilor medicale, pregătirea unui personal medical înalt calificat și alte inițiative relevante.
Rafila consideră că România trebuie să mizeze pe reforme care să aibă ca scop stabilitatea și rezistența sistemului de sănătate.
„Cred că trebuie să mergem în paralel cu aceste lucruri și să ne gândim și la aspectul rezilienței sistemului de sănătate, iar lecțiile primite în pandemie ar trebui să ne îndrume legat de modul în care vom face acest lucru. Funcționarea sistemului de sănătate și menținerea accesului permanent la servicii de sănătate, indiferent de tipul acestora, este esențială și de aici încolo trebuie să construim. (…) Sunt probleme în momentul de față legat de modul de finanțare a sistemului de sănătate și cred că trebuie să facem eforturi și să asigurăm reziliența sistemului de sănătate și accesul la servicii și, desigur, accesul la inovație, fie că este vorba de medicație sau tehnologii medicale” a declarat Rafila.
Accesarea serviciilor medicale în mod echitabil și etic
Rafila a mai precizat și că sistemul sanitar trebuie să evolueze către echitate și etică în ceea ce privește accesul la servicii. El consideră că discuțiile pe această temă trebuie să fie numeroase și deschise.
Ministrul a vorbit și despre importanța prevenției. Aici, a amintit participarea CNAS.
„Trebuie să discutăm și despre prevenție și încep să se întâmple lucruri și la acest capitol, după cum se vede prin pachetul de servicii pentru prevenție oferit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Este importantă participarea CNAS la acest efort și cred că modul în care aceștia au abordat pachetul de servicii preventive de sănătate și decontarea acestor servicii la medicii de familie este încurajator, pentru că medicii de familie sunt cei care, ne place sau nu, trebuie să ofere cea mai mare parte din aceste servicii preventive, inclusiv accesul la diagnostic precoce și implicit la tratament, mai mult sau mai puțin personalizat”, a precizat el.
A fost începută construcția de spitale
Ministrul Sănătății nu a evitat nici subiectul construcției de spitale. În acest context el a amintit proiectele prin PNRR, dar și centrele de mari arși finanțate de Banca Mondială.
„La Ministerul Sănătății există acum o mare aplecare spre investiții. A început construcția de spitale, unele fiind destul de avansate, fie că discutăm de cele incluse în PNRR, fie că discutăm de centrele de mari arși finanțate de Banca Mondială și (…) sper să începem și construcția spitalului regional de la Iași în perioada imediat următoare. (…) Mai avem o temă de dezbatere și aici este necesar sprijinul facultăților de medicină și farmacie și de o calibrare a resurselor umane de care noile investiții vor avea nevoie. Aceste noi spitale trebuie să poată acorda servicii cu personal înalt calificat. Avem la dispoziție circa 3-5 ani ca să rezolvăm această problemă, astfel încât acest personal calificat să vină la aceste spitale și să le facă funcționale nu numai din punct de vedere medical, dar și al sustenabilității economice”, a adăugat ministrul.
ASSMB anunță că sistemul medical este în pragul colapsului
Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) trage un important semnal de alarmă. Declarațiile ministrului Sănătății vin în contextul în care ASSMB anunță că, din cauza măsurilor legislative recente, sistemul medical se află aproape de colaps.
„Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) avertizează asupra crizei profunde din sistemul de sănătate, cauzată de politicile actuale ale Guvernului. Măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului, prin deciziile luate și ignorarea crizei din sănătate, prin tăierea drastică a fondurilor spitalelor, punând astfel în pericol viețile pacienților”, anunță instituția.
Potrivit ASSMB, spitalele din București se află în situații critice care ar putea avea consecințe alarmante. În plus, totul a fost înrăutățit de protestul angajaților CNAS.
„La Spitalul Clinic Colțea, programul de decontare a facturilor pentru citostaticele achiziționate a fost decalat, punând în pericol viețile pacienților care depind de aceste tratamente vitale.
La Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Ostoarticular Foișor, finanțarea inconstantă a Programului Național de Ortopedie împiedică proiectarea și programarea activității de implantologie a spitalului și creează presiuni din partea pacienților și a autorităților. Spitalul are nevoie de un stoc endoproteic permanent, în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, pentru a-și putea desfășura neîntrerupt activitatea”, anunță ASSMB.