Alertă în SUA, după ce s-a descoperit că Ministerul de finanțe din SUA a fost supravegheat de hackeri susținuți de un guvern străin. Pare să fie un atac direct la adresa democrației americane.
O grupare sofisticată de piraterie informatică, susţinută de un guvern străin, a monitorizat e-mailurile interne din Departamentul Trezoreriei (Ministerul de finanţe) al SUA şi din agenţia guvernamentală responsabilă cu politicile privind internetul şi telecomunicaţiile, au indicat surse apropiate de subiect citate duminică de Reuters.
Americanii, pe urma hackerilor
„Guvernul SUA este la curent cu aceste informaţii şi luăm toate măsurile necesare pentru a identifica şi remedia orice posibilă problemă legată de această situaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului securităţii naţionale, John Ullyot.
În interiorul comunităţii de informaţii a SUA există preocupări că hackerii care au luat în vizor Trezoreria şi Administraţia naţională pentru telecomunicaţii şi informaţii (NTIA) din Departamentul Comerţului ar fi folosit metode similare pentru a „sparge” şi alte agenţii guvernamentale, au menţionat trei surse, care nu au precizat despre ce agenţii este vorba.
Atacul informatic dezvăluit este atât de grav încât a determinat convocarea unei reuniuni a Consiliului securităţii naţionale, sâmbătă, la Casa Albă, a mai afirmat una dintre sursele citate.
Potrivit surselor, e-mailurile personalului NTIA au fost monitorizate de hackeri luni la rând.
Donald Trump, decisiv în dreptul de veto împotriva bugetului apărării din SUA
Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump şi-a confirmat duminică intenţia de a recurge la veto împotriva bugetului apărării, adoptat vineri de Congres, relatează AFP.
„Cel mai mare câştigător în urma noii noastre legi a bugetului apărării este China! Îmi voi folosi dreptul de veto”, a transmis Trump pe Twitter, care se opune acestui buget din mai multe motive.
Refuzul lui Trump de a promulga legea bugetului apărării nu înseamnă însă eşecul ei, bugetul de 740,5 miliarde de dolari pentru apărarea Statelor Unite fiind adoptat cu o majoritate zdrobitoare în Camera reprezentanţilor şi în Senat, ceea ce asigură acea „supermajoritate” care ar permite legislativului să treacă peste veto-ul prezidenţial.
Dacă aleşii vor respinge acest veto, ar reprezenta o premieră în mandatul de patru ani al lui Trump la Casa Albă.