Asta e lovitura supremă pentru Vladimir Putin! S-a aflat ce i se pregătește chiar acum: „Suntem deschiși”

spion rus

Sursa: Dreamstime

Pentru Agenția Centrală de Informații (CIA), războiul dus de Rusia în Ucraina se dovedește a fi mană cerească. Agenția americană a început recrutările.

CIA încearcă să recruteze spioni din rândul cetățenilor ruși supărați de cursul războiului, a declarat un înalt oficial al agenției americane, citat de Wall Street Journal. Șeful adjunct al operațiunilor CIA, David Marlowe, a afirmat că eșecul președintelui Vladimir Putin de a-și atinge obiectivele militare și de securitate în timpul invaziei Ucrainei a oferit agenției americane o oportunitate de recrutare a spionilor, scrie Moscow Times.

Anunț special pentru rușii care nu vor război

„Putin se afla în cea mai bună poziție, cu o zi înainte de invazie, când încă mai avea puterea de a constrânge Ucraina, a influența NATO și a demonstra că Rusia este o forță”, a declarat Marlow. „El a irosit toate aceste oportunități. Căutăm peste tot în lume ruși care sunt la fel de dezgustați de acest lucru ca și noi. Pentru că suntem deschiși la cooperare”, a adăugat el.

Se spune că 400.000 de ruși au părăsit Rusia în lunile care au urmat deciziei lui Putin de a invada Ucraina, în februarie, în timp ce Kremlinul estimează că alți 700.000 de ruși au părăsit țara în cele două săptămâni de când Putin a declarat mobilizarea „parțială”, la mijlocul lunii septembrie.

Potrivit The Wall Street Journal, afirmațiile oficialului CIA au fost făcute în fața unui public alcătuit din profesori și personal de la Centrul Hayden pentru Informații, Politică și Securitate Internațională al Universității George Mason.

Conflictul din Ucraina a declanșat un „război intens al spionajului” în Europa

Întrebându-se dacă nu cumva comentariile lui Marlowe au fost, de fapt, un gest de „bravadă a CIA”, WSJ a remarcat că războiul continuu din Ucraina a declanșat un „război intens al spionajului” în Europa.

Șeful agenției de informații externe, MI6, din Marea Britanie, estimează că peste 400 de ofițeri de informații ruși care operau sub acoperire diplomatică au fost expulzați începând din vară, în timp ce Kremlinul a redus prezența diplomatică a SUA și a Europei în Rusia după principiul ”ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”.

Wall Street Journal a citat numeroși oficiali occidentali care au declarat că agenții CIA și MI6 instruiesc ucraineni și desfășoară operațiuni pe teren în Ucraina.

Ce au discutat șefii spionajului din SUA și Rusia la Ankara

The Guardian a dezvăluit că șeful CIA, Bill Burns, s-a întâlnit, la jumătatea lunii noiembrie, la Ankara, cu omologul său rus, într-o întâlnire rară la nivel înalt, însă SUA insistă că nu este angajată în discuții secrete de pace cu Moscova, în absența oficialilor ucraineni.

Întâlnirea din capitala Turciei cu șeful serviciului rus de informații externe, SVR, Serghei Narîșkin, a venit după speculații intense conform cărora unii oficiali americani ar dori ca Ucraina să înceapă negocieri cu Kremlinul pentru a pune capăt războiului. Oficialii americani au spus că principalul scop al întâlnirii din Turcia a fost de a transmite „un mesaj privind consecințele utilizării armelor nucleare de către Rusia” și de a discuta cazurile americanilor deținuți de Moscova.

Nu au existat întâlniri oficiale între liderii americani și ruși înainte de invazie, deși au existat câteva convorbiri telefonice directe. Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, s-a întâlnit cu Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, la Geneva, pe 21 ianuarie.