H. D. Hartmann, analist politic, profiler și jurnalist, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o emisiune transmisă live de Gândul. În cadrul discuției, el a abordat subiectul în care șeful NATO a declarat recent că Ucraina are dreptul să utilizeze avioanele F-16 pentru a ataca ținte rusești în afara teritoriului său.
Harmann a reacționat în emisiunea moderată de Marius Tucă afirmând că această declarație ar putea semnifica declanșarea unui război mondial.
La un pas de un nou război mondial
„Asta înseamnă război mondial”, a reacționat Harmann, în cadrul emisiunii.
Cu toate acestea, el a exprimat scepticismul său față de posibilitatea ca statele să-și pună la dispoziție avioanele F-16. Acesta a subliniat că aceste aeronave sunt extrem de costisitoare și că niciun stat nu le va ceda ușor.
„Trebuie să fim foarte clari. Știi câtă pâine s-a luat de la gura popoarelor respective ca statele să-și cumpere F-16? Că ele costă. Americanii nu le dau pe o mămăligă și nici pe o țuică de Maramureș. Un F-16 costă enorm. Piloții din Ucraina vor visa mult și bine să piloteze un F-16”, a adăugat el.
Avioanele de luptă F-16, extrem de complexe
Harmann a subliniat, de asemenea, că un avion F-16 nu mai este doar un aparat de zbor. El a explicat că este un computer de zbor. Conform acestuia, este nevoie de piloți foarte bine instruiți pentru a manevra eficient acest tip de aeronavă.
Analistul politic a avertizat că, în lipsa unei instruiri adecvate, un pilot ar putea să nu gestioneze corect informațiile complexe furnizate de un F-16. El ar putea să se confrunte cu riscul de a pierde controlul asupra aeronavei.
NATO susține că Ucraina ar putea ataca poziții „legitime” din Rusia
Alianța Nord-Atlantică a confirmat declarațiile secretarului general Jens Stoltenberg. Acesta a vorbit de posibilitatea ca Ucraina să atace poziții „legitime” din Rusia. Afirmațiile marchează, astfel, o schimbare în poziția NATO, în ciuda rezervelor exprimate de Marea Britanie și Franța, și în ciuda avertismentelor Moscovei. Rusia a amenințat cu atacarea avioanelor F-16 în afara teritoriului Ucrainei.
Jens Stoltenberg a menționat că, în general, fiecare aliat trebuie să decidă limitele furnizării de sprijin. El a spus că fiecare stat adoptă politici diferite în acest sens. Cu toate acestea, a continuat oficialul, trebuie avută în vedere natura conflictului. El a spus că este vorba despre un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Acest lucru reprezintă o încălcare flagrantă a legislației internaționale.
„Potrivit normelor dreptului internațional, Ucraina are dreptul la autoapărare. Acest drept include și posibilitatea de a ataca ținte militare legitime din Rusia, în afara teritoriului Ucrainei. Acesta este un principiu al legislației internaționale și, fără îndoială, Ucraina are dreptul să acționeze în acest mod pentru a-și apăra țara”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat postului Radio Free Europe.