Minimul acestui an a fost înregistrat pe data de 11 august, când cursul a fost de 4,2855 lei/euro.
Potrivit analiştilor, scăderea leului a fost cauzată de adâncirea crizei din zona euro, Grecia întârziind aplicarea măsurilor convenite cu Fondul Monetar Internaţional. Leul precum şi celelalte monede din zonă, sunt penalizate de investitori în situaţii de acest fel, deoarece sunt considerate plasamente riscante.
În raport cu dolarul american, leul s-a apreciat astăzi, până la o cotaţie oficială de 3,1346 lei/dolar.
La o rată de 200 de euro pe lună, dacă ar fi fost plătită vineri, o persoană ar fi scos din buzunar 853,14 lei. Dacă o plăteşte astăzi, aceeaşi rată va fi mai scumpă, exprimată în lei, ajungând la 856,44 lei.
“Avem ceva aversiune la risc ca urmare a problemelor din zona euro. Nu a fost o şedinţă volatilă, piaţa a fost mai degrabă caracterizată de o relativă stabilitate. Pe termen scurt, cursul poate trece de 4,3 lei/euro până la sfârşitul săptămânii. În cazul în care cursul se va duce peste 4,3, BNR ar putea interveni. Pentru finalul anului, noi vedem un curs de 4,2 lei/euro”, spune Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank România.
“Practic, pe leu nu s-a întâmplat mare lucru azi. În zonă însă, au fost deprecieri mai ales pe forint, din cauza proiectelor legislative privind îndatorarea populaţiei în franci elveţieni, precum şi pe zlot. În prima parte a zilei cursul s-a mutat dinspre 4,2825 spre 4,2925, dat atât, întrucât la acel nivel a apărut interes la vânzare şi cursul s-a întors spre 4,2850 în prezent (ora 14:00). Ne menţinem în zona de confort 4,2-4,3, ca interval mai larg“, ne-a declarat un dealer.
Potrivit acestuia, toată lumea se uită la cum vor decurge lucrurile în Grecia. “În condiţiile în care piaţa va avea în continuare volume reduse, cursul euro/leu va trece doar accidental peste 4,3. În această perioadă piaţa este la un relative echilibru, iar BNR nu se observă a fi intervenit, întrucât s-ar fi văzut în volume. Cred că de mai bine de un an n-am mai văzut BNR intervenind direct în piaţă”, explică dealerul.
"Dacă ne bazăm pe factorii interni, leul trebuia să fie acum pe un trend de apreciere, pentru că ratingul ţării a fost îmbunătăţit recent. Dar se pare că evenimentele de pe plan internaţional au un impact mai puternic asupra cursului", a spus pentru EVZ Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române.
Acesta a declarat că este greu de prevăzut ce se va întâmpla zilele viitoare cu moneda naţională. "Însă, ca să prevenim deprecieri acute, trebuie să încercăm să fim perfecţi. Orice declaraţie politică ruptă din context poate duce la penalizarea drastică a monedei", a spus Anghel.