Institutul Naţional de Statistică va publica marţi, pentru prima dată, indicele preţurilor proprietăţilor rezidenţiale, datele fiind provizorii.

Baza de raportare va fi anul 2009, iar datele INS nu se referă şi la perioada de boom pe piaţa imobiliară (2006-2008).

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, INS nu şi-a propus să determine un preţ mediu pentru proprietăţile imobiliare, ci să publice un indice care să exprime tendinţa pe piaţă.

Datele vor fi structurate pe Bucureşti şi restul ţării, pe mediu rural şi urban, precum şi pe total. Nu vor fi publicate date pe judeţe, ci pe regiuni de dezvoltare, pentru că nu ar fi fost reprezentativ.

INS a colectat datele lunar, de la notarii publici, printr-un chestionar electronic elaborat împreună cu Banca Naţională a României.

Datele colectate de la notari se referă la locaţia amplasamentului proprietăţii, la tipul clădirii şi anul de construcţie, la gradul de confort, la materialele de construcţie şi la preţul de contract.

Potrivit INS, pentru a avea o sursă de date viabilă, experţii instituţiei au colectat preţurile din tranzacţiile imobiliare rezultate în urma negocierii şi înregistrate la notarii publici şi nu preţurile din anunţurile imobiliare din ziare.

SURSA: Agerpres

DETALII:
Citeşte şi Românii vor şti exact cum evoluează preţurile caselor
Citeşte şi Indicele oficial al pieţei imobiliare, în block start
Citeşte şi Din vară, metrul pătrat construit va avea un preţ oficial