Uniunea Europeană va fi reprezentată la summit de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi de preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, în timp ce China va fi reprezentată de premierul Wen Jiabao.
În contextul internaţional al summitului de joi, ambele părţi recunosc că ‘întărirea în continuare a parteneriatului strategic UE-China este esenţială pentru depăşirea acestor vremuri dificile’, se mai menţionează în comunicatul CE.
Pe agenda summitului se vor afla principalele chestiuni bilaterale, globale şi regionale. Liderii Uniunii şi premierul chinez vor analiza progresele realizate în relaţiile bilaterale în cele şapte luni scurse de la ultimul summit din februarie, în principal în domenii precum cooperarea în domeniul urbanizării, contactele de la om la om şi întărirea cooperării în domeniul energiei, reuniunea urmând să se încheie cu semnarea mai multor acorduri, mai precizează executivul UE.
Nu în ultimul rând, în cadrul summitului vor fi abordate situaţiile din Siria şi Iran, cooperarea în cadrul G20 şi negocierile asupra climatului.
În acelaşi timp, liderii europeni şi cel chinez vor participa la cel de al 8-lea summit dedicat afacerilor între UE şi China, care are loc în aceeaşi zi la Bruxelles. În cadrul noului Parteneriat pentru urbanizare între UE şi China, Bruxellesul va găzdui şi primul forum al primarilor, la care vor participa 50 de edili din Europa şi China, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului European, ai Comitetului Regiunilor şi ai Consiliului european economic şi social.
‘Europa îşi asumă partea sa de responsabilitate în a ajuta lumea să iasă din criza sa economică şi socială. Acest summit UE-China ne permite să discutăm despre starea economiilor noastre şi despre cum putem să ne unim forţele pentru a ieşi împreună din actualele dificultăţi’, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat în comunicat.
La rândul său, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat că, aşa cum o demonstrează chestiuni de interes comun precum discuţiile privind combaterea încălzirii globale şi dezvoltarea sustenabilă, ‘cooperarea UE-China este indispensabilă în lumea de azi’.
‘Creşterea interdependenţei noastre ar trebui să contribuie la crearea mai multor oportunităţi pentru cetăţeni şi afaceri. Premierul Wen /Jiabao/ a jucat un rol important în consolidarea relaţiilor UE-China şi abia aştept discuţiile noastre privind dezvoltarea acestor legături şi întărirea cooperării în chestiuni globale’, a mai spus şeful executivului UE.
Premierul Wen Jiabao participă la summiturile UE-China din 2003, iar aceasta va fi ultima reuniune de acest tip la care va participa în această calitate, menţionează textul citat.
Summitul anual între Uniunea Europeană şi China se va încheia fără organizarea unei conferinţe de presă comune, contrar tradiţiei pentru acest gen de reuniuni, a anunţat miercuri Comisia Europeană.
‘Am fi dorit să aibă loc o conferinţă de presă, dar nu va avea loc, deoarece nu a fost posibil să se convină cu partea chineză asupra condiţiilor de organizare a unei conferinţe de presă’, a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtător de cuvânt al CE.
‘Nu am putut să organizăm conferinţa de presă pe care am fi dorit-o (…) îmi pare rău’, a declarat purtătorul de cuvânt. Partea chineză ar fi dorit ‘să aleagă ziariştii, să limiteze întrebările…’, a explicat sursa citată.
La conferinţa de presă de închidere a celui de al 15-lea summit UE-China ar fi trebuit să participe preşedintele Consiliului European, preşedintele CE şi premierul chinez.
Potrivit unui diplomat european citat de AFP care s-a exprimat sub protecţia anonimatului ‘chinezii doreau să se procedeze la o selecţie a ziariştilor, avansând raţiuni de securitate, ceea ce este inacceptabil’.
Conform Asociaţiei presei internaţionale (API), delegaţia chineză cerea limitarea la 50 de ziarişti, dintre care 25 acreditaţi de ea şi 25 ‘non-chinezi’ acreditaţi de UE, numărul reporterilor autorizaţi să participe la conferinţa de presă. Solicitarea a fost considerată inacceptabilă de către API.
Ultimul summit UE-China, care s-a desfăşurat la Bruxelles în octombrie 2010, s-a terminat tot fără organizarea unei conferinţe de presă. Delegaţia chineză a anulat întâlnirea cu ziariştii invocând oficial ‘o întârziere’ a agendei de lucru. Diplomaţi occidentali au declarat însă că delegaţia chineză ar fi anulat pur şi simplu conferinţa de presă pentru a evita o confruntare cu ziariştii chinezi independenţi care ar fi putut pune întrebări incomode privind situaţia din Tibet sau alte subiecte sensibile, notează France Presse.
Pia Ahrenkilde-Hansen a indicat însă miercuri că europenii vor organiza totuşi joi un briefing la finalul summitului, dar fără participare chineză.
Sursa: Agerpres
Astăzi începe summit-ul UE – China: Europa își asumă responsabilitatea, asiaticii caută soluții
20 septembrie 2012, 08:53
Ultima modificare în 20 septembrie 2012, 11:53
Cel de al 15-lea summit Uniunea Europeană - China va avea loc joi într-o perioadă de încetinire a creşterii economice şi a unui mediu internaţional marcat de provocări tot mai accentuate, anunță Comisia Europeană.
Etichete: china,
summit,
uniunea,
Uniunea Europeana
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook