Seful executivului american, Barack Obama, va avea parte astazi de primul examen cu adevarat serios din scurta sa cariera de presedinte, respectiv confruntarea din Senat pe tema planului de salvare a economiei, in valoare de 816 miliarde de dolari.

Noul plan il inlocuieste si il completeaza, in acelasi timp, pe cel al fostului secretar al Trezoreriei, Henry Paulson, in valoare de 700 de miliarde de dolari si care s-a dovedit a nu avea niciun efect in afara de aruncarea banilor pe fereastra pentru ca nu a facut altceva decat sa ajute bancile falimentare care au continuat sa raporteze pierderi de miliarde si miliarde de dolari.

Revenind la Barack Obama si al sau plan, analistii de la Washington sustin ca va avea probleme in senat, atat din partea republicanilor, adversarii sai politici, dar si din partea prorpiului partid, respectiv cel Democrat.

Principala acuza care i se aduce acestui nou plan este aceea ca include prea multe cheltuieli si prea putine reduceri fiscale.

„Poporul american asteapta de la noi sa actionam si sa le dam un pachet economic ce va readuce oamenii inapoi la lucru. Nu ma astept sa am sustinerea 100% a republicanilor sau chiar a colegilor mei democrati, dar am speranta ca putem lasa politica deoparte si sa le dam oamenilor ceea ce au nevoie si ceea ce asteapta de la noi”, a spus presedintele Barack Obama.