UPDATE: Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2012 a fost atribuit profesorilor americani Alvin Roth şi Lloyd Shapley, a anunţat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel.
Laureatul sau laureaţii ‘Premiului Băncii Suediei în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel’, după cum este numele său oficial, urmează să fie anunţaţi la ora 11.00 GMT.

Comitetul Nobel şi-a făcut un obicei din a recompensa, în cele mai multe cazuri, echipe formate din doi sau trei economiştii, cum au fost, în 2011, americanii Thomas Sargent şi Christopher Sims pentru lucrările lor asupra cauzelor şi efectelor în macroeconomie. Cu toate acestea, se poate întâmpla şi ca un singur economist să primească premiul, ca în cazul americanului Paul Krugman, în anul 2008.

Printre numele favoriţilor care circulă în mediile ştiinţifice figurează cele ale americanilor Robert Shiller, care a lucrat asupra pieţelor financiare din perspectivă comportamentală şi a mişcărilor aparent haotice ale acestora, ale lui Kenneth Rogoff şi Carmen Reinhart, specialişti în datoria publică, precum şi altele mai puţin mediatizate, cum ar fi Paul Romer, autor al unor lucrări de referinţă asupra creşterii economice.

Este greu de imaginat o victorie europeană, cum a fost cea de vineri, de la Oslo, când Uniunea Europeană a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Dintre cei 20 de laureaţi sau colaureaţi din ultimii zece ani la această disciplină, 17 sunt americani şi doi israeliano-americani.

Sunt, totuşi, citate de economişti şi numele a doi francezi.

Este vorba despre Olivier Blanchard, în vârstă de 63 de ani, cel mai ‘nobelizabil’ dintre europeni, ştiind că, în prezent, Comitetul Nobel are tendinţa de a recompensa economişti a căror activitate de cercetare a demarat în anii 1970. El este afectat însă de postul pe care îl ocupă ca economist-şef al Fondului Monetar Internaţional, văzut prea politic. Compatriotul său, Jean Tirole, 59 de ani, este considerat ca fiind prea tânăr.

‘Există un decalaj între momentul în care este făcută cercetarea şi cel al decernării premiului’, a confirmat pentru AFP Olof Somell, responsabilul Premiului pentru Economie la Muzeul Nobel din Stockholm.

Premiul este dotat, la fel ca pentru celelalte discipline, cu 8 milioane de coroane suedeze (922.000 de euro), sumă diminuată cu 20% în acest an.
SURSA: Agerpres