În această seară, în cadrul Coaliţiei, se va discuta cu ce mandat se va prezenta delegaţia României la discuţiile cu FMI. Se va alege una dintre variantele simulate de Ministerul Finanţelor privind schimbarea sistemului de impozitare: cota unică 10% şi TVA 25% sau cota unica 8% şi TVA 25%. Sunt analizate în principal două scenarii. Cea propusă de Ministerul Economiei care are în vedere cota unică de 10% şi TVA de 25% şi a doua variantă simulată de specialiştii de la Finan
În această seară, în cadrul Coaliţiei, se va discuta cu ce mandat se va prezenta delegaţia României la discuţiile cu FMI. Se va alege una dintre variantele simulate de Ministerul Finanţelor privind schimbarea sistemului de impozitare: cota unică 10% şi TVA 25% sau cota unica 8% şi TVA 25%.
Sunt analizate în principal două scenarii. Cea propusă de Ministerul Economiei care are în vedere cota unică de 10% şi TVA de 25% şi a doua variantă simulată de specialiştii de la Finanţe în care cota unică ar urma să fie 8%, iar taxa pe valoarea adăugată să crească la 25%, ne-au spus surse guvernamentale.
„Propunerea Ministerului Economiei de a reduce cota unică la 10% ar putea fi preferată variantei în care cota ar ajunge 8% pentru că pe termen scurt se vor înregistra pierderi destul de mari, chiar dacă pe termen mediu şi lung vor apărea avantajele unei cote reduse. În cazul micşorării cotei unice, câştigul apare în trepte. Tocmai de aceea şi TVA-ul va trebui majorat, pentru a compensa pierderile apărute”, au spus sursele citate.
Astfel, dacă se va decide scăderea cotei unice, TVA-ul are toate şansele de a ajunge la 25%.
Încă nu s-a stabilit dacă noul sistem se va aplica doar pe o perioadă de timp sau se are în vedere o aplicare nelimitată. Cert este că se doreşte ca el să fie aplicat începând cu 1 ianuarie 2011.
Impozitarea progresivă nu este luată în discuţie
În plus, printre variantele puse pe hârtie nu se numără şi cea a impozitării progresive, mergându-se până în acest moment doar pe soluţiile în care cota unică este redusă în timp ce TVA-ul este din nou majorat.
„Nu a fost făcută nici o simulare pentru varianta impozitării progresive. Până acum s-a avut în vedere reducerea cotei unice si pornind de aici s-au făcut simulările”, au mai spus sursele.
Astfel, delegaţia care va discuta cu reprezentanţii FMI va avea cel mai probabil mandat pentru o cotă unică redusă şi un TVA majorat.
“Astăzi în Coaliţie se discută strategia de relansare economică şi se pregăteşte un mandat pentru delegaţia care va discuta cu FMI”, a spus şi vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur.