Tranşa a cincea din împrumutul acordat României de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) va intra miercuri în rezerva Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat pentru Agerpres consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
„Suma aprobată de Boardul FMI va intra miercuri în contul BNR”, a spus consilierul guvernatorului BNR. El a arătat că „faptul că o jumătate din ultimele trei tranşe a ajuns la Trezorerie a reprezentat o excepţie în activitatea de 50 de ani a FMI”, iar această excepţie a ajuns la final, odată cu cea de-a cincea tranşă, în valoare de 913 milioane de euro.
Acelaşi punct de vedere cu Adrian Vasilescu l-a exprimat şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, într-o declaraţie pentru Agerpres: „Eliberarea tranşei a cincea este importantă pentru consolidarea rezervelor internaţionale ale Băncii Centrale a României, dar este şi un semnal de normalitate, prin faptul că banii vor intra exclusiv în contul BNR, pentru gestionarea deficitului extern, nu şi în cele ale Trezoreriei”.
Adrian Vasilescu a mai subliniat că intrarea celei de-a cincea tranşe în rezerva valutară a BNR „va creşte încrederea investitorilor străini în economia românească, în certitudinea că România nu va intra în încetare de plăţi. Şi România sigur nu va intra în încetare de plăţi”, a evidenţiat consilierul guvernatorului BNR.
Un al doilea efect benefic va fi că banii de la FMI vor întări rezerva Băncii Centrale, din care se fac plăţile pentru datoria externă.
În al treilea rând, dar nu în cele din urmă, intrarea celei de-a cincea tranşe din împrumutul de la FMI în rezerva BNR va întări poziţia Băncii Naţionale pe piaţa valutară, a explicat Adrian Vasilescu.
Boardul FMI, reunit vineri 2 iulie la Washington, a aprobat eliberarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 913 de milioane de euro, din împrumutul de 13,2 miliarde de euro, acordat României prin Acordul Stand-By, semnat în mai 2009.
Programul de asistenţă financiară a României, în valoare totală de peste 20 de miliarde de euro, este susţinut de FMI (13,6 miliarde de euro), Comisia Europeană (5 miliarde de euro), Banca Mondială (un miliard de euro) şi alţi finanţatori internaţionali.
Inclusiv cu tranşa care va intra miercuri în contul BNR, România a primit aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.
SURSA: Agerpres