UPDATE 10:00
Conform datelor comunicate de INS, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,5%, aflându-se la acelaşi nivel cu luna anterioară şi în creştere cu 0,5 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna iulie 2012.
Practic, în perioada iulie 2012-iulie 2013, peste 38.000 de români şi-au pierdut locul de muncă.
Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna iulie din anul curent este de 739 mii persoane, în scădere faţă de luna precedentă (746 mii persoane) şi în creştere faţă de aceeaşi lună din anul precedent (701 mii persoane).
 Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 8,2% în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,5% în cazul celor de sex feminin).
  ”Relansarea investiţiilor din bani europeni şi de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului. Nu se poate să priveşti o creştere cu 29.000 de persoane a şomajului în perioadă de vară, când foarte multe locuri de muncă sunt în zona serviciilor sezoniere. Ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului, măcar pe perioada verii’‘, a spus Băsescu într-o declaraţie de presă susţinută, luni, la Palatul Cotroceni.

În context, el a punctat faptul că investiţiile străine pe primele şase luni ale anului au scăzut cu aproape 20%.

”Dacă n-au timp să meargă în ţară, datorită conducerii ţării prin televiziuni – trebuie să stea în studiouri, că acolo pare a fi locul lor de muncă -, vreau să le dau câteva informaţii grave. Şomajul este în creştere, românii sunt tot mai mult preocupaţi de siguranţa locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă. Aş vrea să vă dau câteva cifre. Când acest Guvern condus de Victor Viorel Ponta a preluat guvernarea, şomajul în România, conform ESA, era de 6,7%. În luna iunie, tot conform măsurătorilor în sistem ESA, şomajul în România ajunsese la 7,6%. Deci creşterea economică generată de exporturi, de la Dacia, de la Ford sau de la alte companii, nu înseamnă şi creştere de locuri de muncă, iar acesta este un efect al amputării investiţiilor din bugetul de stat’, a afirmat Traian Băsescu.

Potrivit acestuia, şomajul pe luna iulie ar putea atinge 8%, motiv pentru care crearea de locuri de muncă este esenţială.

Conform datelor provizorii publicate la sfârşitul lunii iulie de instituţie, rata şomajului din România a ajuns, în iunie, la 7,6%, în creştere cu 0,5% comparativ cu perioada similară din 2012.

Numărul şomerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 74 ani estimat pentru luna iunie din anul curent a fost de 736.000 de persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (720.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent (710.000 persoane).

Conform definiţiei internaţionale a Biroului Internaţional al Muncii (BIM), şomerii sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni, menţionează Agerpres.

Rămâneţi pe capital.ro pentru a afla noile date publicate de INS.