Brokerii spun ca scaderea volumului de actiuni tranzactionate poate fi interpretata si ca fiind atingerea unui minim in nivelul cotatiilor. Cu alte cuvinte, daca oferta de actiuni la aceste preturi a scazut, inseamna ca in urmatoarele saptamani ne putem astepta la o sensibila crestere a pietei. Unii brokeri sunt insa mai pesimisti si sustin ca Bursa se va mentine pe acest nivel pana la sfarsitul lunii aprilie, cand se va incheia perioada de convocari AGA si vor fi aprobate bugetele de venituri si cheltuieli pentru 2003. „Nu avem motive sa speculam o potentiala crestere a activitatii bursiere in luna martie. Pe de o parte, acum este perioada in care multi investitori pastreaza actiunile pentru a participa la AGA si pentru a incasa dividende. Pe de alta parte, bugetele fondurilor straine de investitii sunt aprobate tot in luna martie, ceea ce inseamna ca abia in aprilie ne putem astepta la o infuzie de capital in Bursa”, afirma Stelian Iancu, analist financiar la IMI Consulting.
Nici informatiile furnizate de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, nu au avut un efect pozitiv asupra Bursei de Valori. Saptamana trecuta, Mihai Tanasescu a anuntat ca statul roman va lista in Bursa actiunile Bancii Comerciale Romane si ale Aeroportului International Otopeni. De asemenea, ministrul finantelor a anuntat si intentia de a vinde o parte din pachetele de actiuni detinute de MFP la societati comerciale prin intermediul BVB. Brokerii spun ca astfel de informatii, atunci cand nu este specificata si o data clara la care se va face operatiune, nu au un impact pozitiv asupra bursei. „Apare in randul investitorilor tendinta de a conserva capitalul pentru momentul listarii unor companii cum ar fi BCR”, sustine analistul Stelian Iancu.
Pe fondul reducerii ofertei de actiuni in piata, unii indicii bursieri au inregistrat mici scaderi fata de saptamana precedenta, in timp ce altii au inregistrat cresteri nesemnificative. Indicele BET a incheiat saptamana cu o valoare de 1711,39 puncte, cu 1,91% mai putin decat la sfarsitul lunii februarie. Indicele celor cinci societati de investitii financiare – BET Fi – a inchis vineri cu o valoare de 5476,40 puncte, cu 0,17% mai mult decat in saptamana precedenta. Indicele Capital 15, care reuneste cele mai tranzactionate 15 titluri listate in Bursa, a inregistrat o creste de 1,1% fata de inchiderea sedintei de tranzactionare din 28 februarie. Pe piata Rasdaq, volumul tranzactiilor a scazut in paralel cu valoarea cotatiilor, ceea ce a determinat o depreciere cu 1,08% a indicelui Rasdaq Compozit.
Poate tocmai datorita scaderii ofertei de actiuni din Bursa, piata Rasdaq s-a dovedit saptamana trecuta mult mai dinamica decat ringul bursier. Numarul comunicatelor cu rezultatele financiare preliminare furnizate de companiile listate pe piata Rasdaq l-a egalat pe cel al comunicatelor primite in Bursa. Brokerii spun ca aceasta piata a devenit suficient de transparenta pentru a limita riscurile unor investitii paguboase. Vineri a fost prima zi in care compania Ana Electronic a avut actiunile listate pe acesta piata. Desi nu s-a realizat nici o tranzactie, brokerii se asteapta ca patronul grupului de firme Ana, George Copos, sa apeleze la emisiuni de actiuni pentru capitalizarea companiei. In acest caz, titlurile societatii Ana Electronic, ce are ca obiect de activitate comertul cu aparatura electrocasnica, ar putea deveni o investitie oportuna pe termen mediu.
Tot vineri, a fost anuntata retragerea titlurilor Companiei Hoteliere Intercontinental de la Bursa si listarea acestor titluri in Bursa Electronica Rasdaq. Surse din piata spun ca aceasta operatiune a fost necesara pentru a se incheia un transfer de actiuni CHI, transfer ce nu a fost aprobat in Bursa fara oferta publica de vanzare. Actiunile CHI se tranzactionau in Bursa de Valori in categoria titlurilor necotate.
Scandalurile ce se succed in jurul companiei Petrom au provocat o scadere cu 3,6% a cotatiilor saptamana trecuta. Vineri, actiunile SNP se tranzactionau la 1.080-1.090 lei/actiune, dar valoarea minima a fost atinsa marti, cand titlurile Petrom s-au vandut cu 1.050 lei/actiune. Investitorii au fost mult mai prudenti in ceea ce priveste plasamentele in actiuni Petrom, in special dupa ce au circulat in piata zvonuri despre alte posibile „gauri” de genul celei descoperite de Parchetul National Anticoruptie la Arad.
Investitorii in societatile de investitii financiare (SIF) au avut o saptamana de tensiune. Miercuri, presedintii celor cinci SIF-uri ar fi trebuit sa prezinte Parlamentului argumente pentru care deputatii si senatorii sa se opuna controlului Curtii de Conturi la SIF- uri. Dezbaterea pe acesta tema a fost amanata de parlamentari pana la o data ce va fi anuntata, ceea ce inseamna ca actionarii SIF nu prea stiu acum care este valoarea reala a titlurilor pe care le detin. Din aceasta cauza, patru din cele cinci SIF-uri au inregistrat scaderi ale cotatiilor. Doar actiunile SIF Muntenia au inregistrat o crestere de 2,1%, crestere considerata a fi o corectie a cotatiilor de dupa data de referinta.
Cele mai vandute actiuni
Actiunile BRD s-au stabilizat la o cotatie de aproximativ 19.000 lei. Dupa splitare si consolidare, actiunile BRD sunt cel putin la fel de atractive, fiind in acelasi timp si cele mai trazactionate titluri din piata. Speculatiile cu titluri BRD se bazeaza si posibilitatea aparitiei unui investitor interesat de 3-4% din actiunile emise de banca.
· val. tranz. sapt. 40,15 mld lei
· nr. actiuni tranz. 2,16 mil.
· pret minim/actiune 18.900 lei
· pret maxim/actiune 19.300 lei
*) prognoza 1 aprilie 2003
Topul celor mai vandute actiuni (3.03 – 7.03)
Companie Valoare (mld. lei)
BRD 40,15
SIF Moldova 11,257
SIF Oltenia 10,541
Banca Transilvania 9,663
SNP Petrom 8,437
Cele mai rentabile
Plasamente
Actiunile SIF Muntenia au inregistrat o crestere a valorii de 2,1%, fiind singurele titluri emise de SIF-uri care nu s-au depreciat in aceasta saptamana. Actiunile SIF Muntenia s-au depreciat cu peste 13,5% dupa data de referinta, iar cresterea de saptamana trecuta a reprezentat o corectie a cotatiilor.
· crestere saptamanala 2,1 %
· nr. actiuni tranz. 2,7 mil.
· pret minim/actiune 2250 lei
· pret maxim/actiune 2400 lei
*) prognoza 1 aprilie 2003
topul Celor mai rentabile plasamente (3.03 – 7.03)
Companie Variatie
SIF Muntenia 2,1%
Sicomed 1,3%
Antibiotice 0,8%
Banca Transilvania 0%
Terapia 0%
Cele mai slabe Plasamente
Actiunile SNP Petrom au reactionat din nou la valul de scandaluri in care este implicata compania. Investitorii platesc tot mai putin pentru aceste titluri, dar nici posesorii de actiuni SNP nu sunt dispusi sa vanda la preturi atat de mici. Cu atat mai mult cu cat compania este in proces de privatizare.
· Scadere saptamanala -3,6%
· Pret maxim/actiune 1.120lei
· Pret minim/actiune 1.050lei
Nr. actiuni tranz. 7,78 mil.
*) prognoza 1 aprilie 2003
Topul celor mai slabe evolutII (3.03 – 7.03)r
CompaniettVariatier
SIF Banat-Crisanat-3,9%r
SNP Petromtt-3,6%r
SIF Olteniatt-3,3%r
BRDttt-3%r
SIF Transilvaniatt-2,9%