Fondul alocat pentru dividende de Astra pentru exercitiul financiar al anului trecut se ridica la 38,17 miliarde lei, adica cea mai mare parte a profitului net in valoare de 42,4 miliarde lei, aceasta de asemenea o cifra incurajatoare pentru orice vanator de actiuni. Astfel, pentru o actiune valorand pe piata aproximativ 700 lei se vor castiga 337 de lei dividende, un randament al investitiei de aproape 50%.
De ce totusi, in aceste conditii, actiunile Astra au atat de putina cautare? Printre motive s-ar numara, evident, interesul scazut pe care investitorii de portofoliu il arata in general pentru piata de capital si lichiditatea scazuta a titlurilor Astra. Insa un anumit rol in retinerea investitorilor pe termen lung in aceste actiuni il pot avea si anumite practici folosite de companie pentru majorarea capitalului sau social si anume aportul in natura folosit de cel mai mare investitor al Astra, compania Interagro.
Interagro a cumparat in 1997 actiuni Astra de la FPS, angajandu-se totodata in contractul de privatizare sa faca investitii in rafinarie. Interagro a preferat sa cumpere echipamente pentru Rafinaria Astra si sa le introduca in capitalul social al companiei prin aport in natura. Chiar daca aportul in natura este corect evaluat, aceasta practica trezeste suspiciuni, iar investitorii de portofoliu dezaproba de obicei aceasta practica. In cazuri asemanatoare, precum la Terapia Cluj, aceasta procedura a avut drept urmare o scadere drastica a actiunilor pe piata. Interagro participa acum la cea de a doua majorare de capital social ale Rafinariei Astra, prin aport in natura. In acest mod capitalul societatii va fi majorat cu 30 miliarde de lei. Restul actionarilor vor putea sa-si pastreze ponderea lor in societate platind in numerar actiunile ce le vor fi oferite intr-o a doua etapa a majorarii de capital. Cu siguranta insa nu toti actionarii isi vor exercita dreptul de preemtiune, iar la o eventuala oferta publica se vor gasi de asemenea putini doritori, atata timp cat pretul emisiunii nu poate fi mai mic de 1.000 lei/actiune, valoare nominala, iar pretul de piata este cu mult sub aceasta valoare. Acelasi lucru s-a intamplat de altfel si la precedenta majorare de capital prin aport in natura, cand majoritatea actiunilor oferite celorlalti actionari sau publicului au ramas nesubscrise si au fost anulate.
Practica folosita de Interagro nu este astfel in masura sa intareasca increderea pietei in viitorul sau ca companie a tuturor actionarilor, si acest lucru se reflecta in pretul actiunilor. Dar, pana acum, societatea nu a aratat ca ar interesa-o prea mult acest aspect.
Astra creste prin aporturi in natura
4 mai 2000, 12:00
Ultima modificare în 4 mai 2000, 15:00
Fondul alocat pentru dividende de Astra pentru exercitiul financiar al anului trecut se ridica la 38,17 miliarde lei, adica cea mai mare parte a profitului net in valoare de 42,4 miliarde lei, aceasta de asemenea o cifra incurajatoare pentru orice vanator de actiuni. Astfel, pentru o actiune valorand pe piata aproximativ 700 lei se vor castiga 337 de lei dividende, un randament al investitiei de aproape 50%. De ce totusi, in aceste conditii, actiunile Astra au atat de putina cautare? Printre mo
Etichete: arhiva,
astra
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Limbile straine si cultura generala sunt atuurile ghizilor
- In 1999, Sicomed a produs mai eficient
- FMI si Banca Mondiala spun „adio” Republicii Moldova
- Grecii pun bariere turistilor romani
- Banii mentin moralul la cote inalte
- Meciul cu FMI se joaca in Parlament
- Birouri inchiriate cu ziua
- Dr. Jekyll si Mister Hyde
- British Airways va investi 600 milioane lire sterline
- Vanzarea bancilor in pas alergator este comandata de la Washington