Conducerea Astra Vagoane Călători Arad a semnat, miercuri după-amiază, un contract cu Siemens pentru producerea de tramvaie, investiţia în linia de fabricaţie fiind de şase milioane de euro până la sfârşitul anului.

Proprietarul Astra Vagoane Călători Arad, Valer Blidar, a declarat corespondentului Mediafax că semnarea contractului a avut loc după mai multe runde de negocieri şi după ce câteva înţelegeri anterioare au fost desfiinţate.

Potrivit lui Blidar, tramvaiele produse la Arad sunt destinate în special pieţei interne, vor fi compuse din câte trei vagoane, iar preţul acestora va fi cu circa 25-30 la sută mai mic decât pe piaţa internaţională.

Primul tramvai va fi gata spre toamnă

„Există piaţă în România în acest moment, pentru că mai toate marile oraşe investesc în reabilitarea căilor de rulare şi au nevoie de vagoane noi. Este o afacere profitabilă, atât pentru Astra, cât şi pentru Siemens”, a spus Blidar.

El a adăugat că primul tramvai va ieşi de pe linia de fabricaţie în al treilea trimestru al anului şi că numărul celor fabricate în viitor va depinde exclusiv de cererea existentă.

Investiţia în linia de fabricaţie va fi de şase milioane de euro până la sfârşitul anului.

Tramvai cu podea joasă

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat convins, în august anul trecut, după ce a vizitat Astra Vagoane Călători Arad, că tramvaiele care ar putea fi produse aici vor fi cumpărate de primăriile din ţară.

Băsescu a primit atunci informaţiile legate de proiectele de dezvoltare aflate în derulare la Astra Vagoane Călători Arad de la conducerea companiei, printre care cele referitoare la producerea unui nou tip de vagon de tren şi a unui tramvai. Proprietarul Astra Vagoane Călători Arad, omul de afaceri Valer Blidar, îi spunea preşedintelui că, începând din 2010, societatea va intra în producţia unui model de tramvai românesc, la realizarea căruia se va colabora cu „cei mai renumiţi producători la nivel mondial”.

Conform lui Blidar, noul tramvai va fi cu podeaua joasă şi destinat pieţei interne.

Astra Vagoane Călători Arad întrerupsese, cu ceva vreme înainte de vizita preşedintelui, „orice colaborare” cu compania Siemens pentru proiectul de construire de tramvaie.

SURSA:Mediafax