Dupa ce a s-a codit mai ceva decat o domnisoara la maritis, mai mult de un an, DNT, unul dintre principalii provideri romani va bate palma cu Astral Telecom. Conform declaratiilor celor implicati 90% din problemele aparute in discutii au fost depasite. Singura problema care mai trebuie rezolvata este stabilirea valoarii exacta a DNT, urmand apoi ca tranzactia sa fie incheiata.
In 1999, anul cand DNT si-a anuntat intentia de a isi gasi un cumparator, valoarea pe piata a companiei era evaluata la 4,5 – 5 milioane USD. Insa din acel moment lucrurile s-au mai schimbat, din simplul motiv ca piata de Internet a mai scazut. Este adevarat ca, in 1999, aproape toti provideri importanti de pe piata au reusit sa atraga finantari din partea unor fonduri de investitii sau companii straine, cum ar fi RPPF (Romanian Post Privatisation Fund), care a investit in total 4,2 milioane USD in actiuni ale PC Net sau Metromedia International Group a investit doua milioane USD in schimbul a 70% din actiuniunile FX Internet si, ulterior, 500 mii USD pentru cresterea capitalului social.
In hora au intrat apoi si Rokura cu divizia de Internet si Starnets, care au fost preluate de Euroweb pentru patru milioane dolari, fiind integrate ulterior sub numele de Euroweb Romania si, nu in cele din urma, Kappa, care a fost preluata de Astral, utlilizand o parte din cele 25 de milioane USD aduse de AIG NEF drept aport de capital.
Singurul provider care ramasese pe ganduri era tocmai DNT. Dupa ce si-au declarat dorinta de a fuziona, oficialii DNT nu au reusit sa se decida pana in primavara acestui an pentru cine sa opteze. Tocmai usoara tragere de timp poate influenta valoarea tranzactiei, stiut fiind faptul ca piata nu se mai afla in acea crestere spectaculoasa din 1999, atunci cand majoritatea providerilor au profitat si au fuzionat.
De altfel, insasi RPPF si-a anuntat decizia de a vinde tot ce a achizitionat la PC Net, din simplul motiv ca fondul trebuie sa isi recupereze investita, insa evolutia pietei nu pare sa fie la fel de optimista.
Pe acest fundal, DNT a decis, in fine, ca este momentul sa fuzioneze, mai ales ca ofertantul este una dintre companiile ce doresc sa aiba un cuvant greu de spus pe piata de Internet din Romania.
„Cred ca in curand piata va fi foarte bine segmentata. Providerii care acum sunt in fata vor trece pe linie secundara, de exemplu PC Net, FX Internet, Logic etc., cu aproxiativ 50% din piata. Restul procentelor vor fi impartite intre Astral, X-Net, RDS al patrulea putand fi Euroweb, multumita fuziunilor din ultima vreme”, ne-a mai declarat Calin Nistor, director comercial la Astral Telecom.
La nivel de venituri din Internet, conform specialistilor, acestea vor fi la sfarsitul anului in curs de 27 milioane USD, la care se mai adauga 10 milioane USD din transport de date (controlat in proportie de 85% de RomTelecom si Radiocomunicatii).
Cumparand DNT, Astral Telecom devine brusc de doua ori mai puternic si totodata unul dintre principalii pioni pe piata de Internet autohtona, intand direct in topul primelor nume din domeniu. De altfel, compania poate opta definitiv si pentru a intra in competitia pentru telefonia fixa, o data cu disparitia monopolului RomTelecom. „Planificarile vizeaza o faza pregatitoare. Nu expres pentru telefonie, insa exista interesul. Deoarece nu se cunoaste cum se va desfasura controlul in acest domeniu, ce reglementari vor fi, cuvantul de ordine este prudenta”, a incheiat Calin Nistor.
Decizia luata de DNT poate dinamiza piata de Internet din Romania si sigur va ajuta Astral Telecom in intentia de a oferi servicii de voce (VoIP) incepand cu 2003. Mai ales ca numarul mare de „clienti captivi” proveniti din folosirea infrastructurii de cablu asigura o baza de succes pentru oferirea de servicii de Internet si, incepand cu 2003 de VoIP, situatie in care se afla si RCS sau RomSat.