Mai exact, potrivit Reuters, AstraZeneca a propus Uniunii Europene să înceapă cu o săptămână mai devreme livrarea vaccinului său anti-COVID-19 către statele UE.
Propuenerea companiei farmaceutice vine după ce executivul comunitar a întrebat această companie britanico-suedeză dacă poate redirecţiona unele doze destinate Marii Britanii pentru a compensa diminuarea cantităţilor anunţate a fi livrate către UE, relatează Agerpres.
De asemenea, la finalul săptămânii trecute, AstraZeneca a anunţat că, din cauza unor dificultăţi în activitatea de producţie, va reduce cantitatea de vaccin livrată statelor UE în primul trimestru al acestui an faţă de nivelul convenit cu Comisia Europeană. Potrivit unui oficial european, ar fi vorba de o reducere de circa 60%, până la 31 de milioane de doze.
Propunerea AstraZeneca
Totodată, alţi doi oficiali europeni au declarat agenţiei Reuters că AstraZeneca a propus Comisiei Europene, în timpul unor reuniuni desfăşurate luni, să înceapă livarea vaccinului către statele blocului comunitar pe 7 februarie, în loc de 15 februarie. Una dintre surse a mai spus că societatea farmaceutică şi-a mărit obiectivul privind cantitatea de vaccin ce ar urma să fie livrată UE în februarie, faţă de nivelul diminuat anunţat vineri. Compania nu a oferit însă date clare despre numărul de doze ce ar urma să fie livrate în martie şi nici dacă va redirecţiona către UE unele cantităţi de vaccin alocate Marii Britanii.
De menționat este faptul că, după reuniunile desfăşurate luni, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că societatea AstraZeneca nu a oferit răspunsuri mulţumitoare la întrebările adresate de Comisia Europeană.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) examinează în prezent documentaţia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford şi a anunţat că o decizie privind acordarea Autorizaţiei de Comercializare Condiţionată (CMA) în UE ar putea fi luată la reuniunea din 29 ianuarie a Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP)