Experții au descoperit o nouă planetă care este acoperită cu apă și care este puțin mai mare în dimensiune decât Pământul. Noua planetă este situată la 100 de ani lumină de Terra și se află suficient de departe de steaua sa pentru a putea susține viața.
În ceea ce privește forma acesteia, planeta este asemănătoare cu una dintre lunile lui Jupiter și Saturn și se află într-un sistem solar binar situat în constelația Draco.
O echipă de experți condusă de Universitatea din Montreal a anunțat descoperirea TOI-1452 b, o exoplanetă care orbitează una dintre cele două stele mici dintr-un sistem binar situat în constelația Draco, la aproximativ 100 de ani lumină de Pământ.
Noua planetă descoperită ar putea fi una oceanică
Observațiile și analizele experților au arătat că această planetă este puțin mai mare ca dimensiune decât Pământul și este situată la distanță de steaua sa, iar temperatura sa ar putea permite existența apei lichide la suprafața sa, ceea ce a determinat oamenii de știință să bănuiască că ar putea fi o ” planetă oceanică” acoperită complet de un strat gros de apă, la fel ca unele dintre lunile lui Jupiter și Saturn.
Cercetătorii au descoperit această planetă cu ajutorul telescopului spațial TESS al NASA și au urmărit observațiile la sol cu camera PESTO de înaltă rezoluție.
Conform surselor citate, steaua gazdă TOI-1452 este mult mai mică decât Soarele nostru și este una dintre cele două stele de dimensiuni similare din sistemul binar în care a fost descoperită noua planetă. Deși telescopul TESS vede cele două stele ca un singur punct de lumină, rezoluția PESTO a fost suficient de mare pentru a distinge cele două obiecte și pentru a confirma că exoplaneta orbitează TOI-1452.
Diferențele dintre Pământ și noua planetă descoperită
Pentru a determina masa planetei, astronomii au observat apoi sistemul timp de peste 50 de ore cu SPIRou, un instrument instalat pe telescopul Canada-Franţa-Hawaii din Hawaii, şi au estimat că planeta are o masă de aproape cinci ori mai mare decât cea a Pământului.
În timp ce această exoplanetă este cel mai probabil stâncoasă, ca Pământul, raza, masa și densitatea sa sugerează că ar putea fi acoperită în mare măsură de apă, care reprezintă până la 30% din masa sa, comparativ cu mai puțin de 1% din apă care formează masa Pământului.
„TOI-1452 b este unul dintre cei mai buni candidați pentru o planetă oceanică pe care am găsit-o până în prezent”, a explicat autorul principal al studiului Charles Cadieux, doctorand în astrofizică la Universitatea din Montreal.
Totodată, el a mai adăugat că descoperirile au întrecut așteptările specialiștilor. „Raza și masa sa sugerează o densitate mult mai mică decât ceea ce ne-am aștepta pentru o planetă care este în principiu alcătuită din metal și rocă, precum Pământul”.
Având în vedere noua descoperire, în viitorul apropiat, oamenii de știință își propun să folosească telescopul spațial James Webb nou construit, care este și cel mai performant telescop până în prezent, pentru a clarifica natura și caracteristicile acestei planete fascinante.
„Observațiile noastre cu telescopul Webb vor fi esențiale pentru o mai bună înțelegere a TOI-1452 b. De îndată ce putem, ne vom rezerva timp pe Webb pentru a observa această lume ciudată și minunată”, a spus coautorul René Doyon, expert în exoplanete la Universitatea din Montreal.