Asul din mâneca lui Călin Georgescu

Mâine va avea loc judecarea recursului formulat de avocații lui Călin Georgescu, care solicită reluarea finalei prezidențiale. La mai bine de o lună de la lovitura de stat, dovezile care au stat la baza anulării alegerilor nu au fost încă prezentate.

Într-o intervenție la Realitatea Plus, Ingrid Mocanu, avocata lui Georgescu, a detaliat acțiunea de mâine, menționând că, cel mai probabil, acesta  se va afla în fața magistraților.

„Călin Georgescu, în nume personal, prin și reprezentat de avocați, a făcut doar acea cerere de anulare a deciziei BEC în contencios administrativ, celelalte dosare sunt cumva ca urmare a unor cereri formulate de alte persoane – avocați în nume propriu, cetățeni al căror vot a fost aruncat la coș.

Domnia sa are acest dosar de pe rolul ICCJ aflat în recurs, precum și celelalte demersuri pe care le-a făcut la instanțele internaționale și în care a fost prezent și a explicat la voi pe larg ce demersuri a făcut acolo.

Mâine, probabil va veni și domnia sa, vom prezenta motivele de nelegalitate ale hotărârii pronunțate de CAB, în acea preschimbare de un judecător care nu știm cum a intrat în dosar, un alt judecător care avea un soț numit politic pe o funcție de conducere în cadrul DNA, șef secție la DNA care se numește politic de ministrul Justiției și de președintele de atunci, care atunci era legal în funcție, și vom încerca să arătăm ca acea hotărâre e nelegală.

Noi am solicitat în principal clasarea hotarârii cu trimitere, adică rejudecarea pe fond la CAB pentru că nu s-a făcut o judecată în fond. De altfel, compunerea completului a fost una nelegală. Recuzările, cele 3 făcute, au fost solutionate în mod nelegal. Și, în subsidiar, solicităm desființarea soluției și admiterea recursului pe fond și obligarea Guvernului să organizeze al doilea tur de scrutin”, a spus aceasta.

Ingrid Mocanu
Ingrid Mocanu; SURSĂ: Sputnik

Avocata a subliniat că acțiunea de mâine este pe deplin justificată, având în vedere că prima decizie a Biroului Electoral Central a fost emisă înainte de publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

„Din punctul nostru de vedere, actiunea e perfect întemeiată, având în vedere motivele de nelegalitate. Prima decizie BEC a fost dată înainte de publicarea in Monitorul Oficial. Simplul motiv că o hotărâre se bazează pe ceva ce nu există, pentru că hotărârile și deciziile CCR pentru a exista trebuie publicate în Monitor, nu aflate de la Antena 3… Mai mult, acele documente secrete existau si la momentul la care a fost pronunțată hotărârea 31, cea prin care au fost validate alegerile în primul tur”, a spus Ingrid Mocanu.

Ea a explicat că acele note existau deoarece, la momentul formulării contestațiilor, a fost convocat CSAT, s-au întocmit aceste note și s-a dispus renumărarea. A adăugat că până la renumărare, respectiv până în momentul în care se vota pentru alegerile parlamentare, au apărut și aceste note, care, potrivit informațiilor, au fost prezentate în ședința CSAT convocată în vinerea dinaintea parlamentarelor.

Ce se va întâmpla la termenul de mâine?

Întrebată ce se va întâmpla, în opinia sa, la termenul de mâine, Ingrid Mocanu a spus că nu vrea să facă speculații.

„Nu fac speculații și nu ghicesc soluții, dar v-am spus ce am cerut: fie trimiterea spre rejudecare, fie admiterea recursului și fixarea datei pentru turul 2. Noi solicitam și probatorii în acest sens. S-ar putea da un termen scurt și pentru administrarea acestor probatorii în măsura în care au fost încuviințate, cu atât mai mult cu cât judecătorul cauzei de fond, fiind recuzat, nu s-a mai putut pronunța pe probatorii.

Ne-a dat cuvântul în dezbateri și noi vorbeam despre ceva ce nu știm dacă ne-a fost încuviințat sau respins. Din acest motiv, din punctul nostru de vedere, nu a existat niciun fel de proces la CAB, ci un simulacru de dezbatere în care judecătorul s-a prefăcut că ne ascultă pentru că el nu mai avea nicio atribuție să judece, fiind recuzat încă din primul moment al judecării dosarului”, a spus ea.

Cât de probabilă este o nouă candidatură a lui Georgescu la alegerile prezidențiale?

Recent, Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, a comentat despre șansele unei noi candidaturi a acestuia la alegerile prezidențiale din luna mai, având în vedere evenimentele de anul trecut.

Potrivit lui, o astfel de candidatură ar trebui să fie posibilă în cadrul alegerilor prezidențiale. Fostul ministru al Justiției a menționat însă că procedura electorală nu poate fi modificată doar prin intermediul infracțiunilor penale, subliniind că judecătorii Curții Constituționale pot lua în considerare și manipulările sau influențele externe.

„Rămâne neclar dacă Georgescu, care se opune sprijinului României pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei, va avea voie să candideze din nou pentru funcția de președinte”, precizat Reuters într-un articol.

Politico a atras atenția, subliniind că, în absența unei interdicții, Georgescu ar putea câștiga alegerile. Mai multe puteți citi aici.