UPDATE Atac cibernetic la Parlament! Hackerii au furat datele lui Marcel Ciolacu. Ce au cerut hackerii

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Hackerii au furat mai multe date, unele dintre ele confidenţiale, în urma unui atac cibernetic asupra bazei de date a Camerei Deputaţilor. Informaţiile legate de Marcel Ciolacu sau Alfred Simonis, care nu sunt destinate publicului, au ajuns pe mâna atacatorilor. Între timp, au apărut şi revendicările hackerilor. Câţi bani cer aceştia?

UPDATE

Hackerii au cerut, pentru a şterge datele furate, 40.000 în euro în Bitcoin.

„Am obținut peste 250.000 MB de documente și contracte, dar și mai multe informații de la Camera Deputaților din România. Vom publica mai întâi o mică parte din aceste date”, au transmis aceştia, potrivit ProTV.

Ştirea iniţială

Atac cibernetic la Camera Deputaţilor! Totul s-a întâmplat chiar astăzi, 30 ianuarie

Secretariatul General al Camerei Deputaţilor a confirmat acest atac cibernetic. Baza de date a Camerei Deputaţilor a fost spartă de hackeri în cadrul acestui atac cibernetic. Ca urmare, informaţii confidenţiale despre deputaţi au ajuns pe mâna infractorilor cibernetici.

Totuşi, până la acest moment, nu s-a primit vreo revendicare din partea atacatorilor.

„A avut loc, într-adevăr, o breşă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor.

Ca urmare a acestei situaţii, Departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la DIICOT”, este mesajul transmis marţi, 30 ianuarie 2024, de către Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

Hackerii au pus mâna pe anumite informaţii confidenţiale, însă majoritatea acestor date sunt totuşi unele cu caracter public.

Ele există deja postate pe site-ul Camerei Deputaţilor sau pot fi făcut publice la solicitarea celor interesaţi, potrivit legii.

„Este important de menţionat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public”, a mai transmis sursa citată.

Cât despre informaţiile confidenţiale furate în cadrul acestui atac cibernetic, ProTV relatează că ar fi vorba inclusiv despre actele de identitate ale unor deputaţi.

Buletinele lui Marcel Ciolacu sau Alfred Simonis ar fi ajuns deja pe internet, mai exact pe Dark Web.

Premierul Marcel Ciolacu este fost preşedinte al Camerei Deputaţilor. Alfred Simonis, tot de la PSD, este actualul lider al Camerei Deputaţilor.

Alfred Simonis / SURSA FOTO: Facebook, Grupul Parlamentar PSD Camera Deputatilor

Ce este, mai exact, Dark Web?

Dark Web (în traducere, internetul întunecat) este o parte a internetului care permite utilizatorilor să-și ascundă identitatea și locația de alte persoane și de autorități. Prin urmare, Dark Web poate fi folosit pentru a vinde informații cu caracter personal furate.

Dark Web (prezentat uneori și ca Dark Net) ocupă o parte din Deep Web, însă este folosit în special pentru activităţi ilegale şi pentru comunicaţii private. Această parte a internetului nu este sincronizată, iar adresele IP sunt ascunse în mod intenţionat.

Domeniul poate să fie accesat cu ajutorul unor browsere specializate, care permit ascunderea adreselor IP. Se estimează că Dark Web reprezintă, ca volum, aproximativ 6% din totalul rețelei, fiind cel mai adesea folosit pentru derularea de activităţi cu caracter ilicit, potrivit SRI.