În noaptea de luni spre marţi, tensiunile de la graniţa de est a României au crescut considerabil, după ce un nou atac cu drone lansat de forţele ruse a vizat obiective din Ucraina, aproape de frontiera românească. Ministerul Apărării Naţionale a intervenit prompt, activând procedurile de alertă aeriană şi implicând avioane de luptă române şi italiene pentru monitorizarea situaţiei. Autorităţile au emis mesaje RO-Alert către populaţia din nordul judeţului Tulcea, în timp ce sistemele radar au detectat o posibilă încălcare a spaţiului aerian naţional.
Alertă aeriană în nordul Dobrogei după un atac cu drone în Ucraina
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a informat marți dimineață despre un incident petrecut în timpul nopții în apropierea graniței României.
Forțele armate ale Rusiei au lansat un atac cu drone asupra unor ținte civile și infrastructuri din Ucraina, foarte aproape de frontiera româno-ucraineană.
Din cauza riscurilor potențiale, autoritățile române au decis activarea unei alerte aeriene pentru județul Tulcea. Măsura a fost luată rapid, iar populația din patru localități a fost avertizată prin sistemul RO-Alert.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Tulcea a transmis că mesajul RO-Alert a fost emis la ora 23:33. Acesta a vizat locuitorii din Chilia Veche, Pardina, Sulina și CA Rosetti, zone aflate în apropierea graniței de nord-est.
Deși nu au fost semnalate apeluri la numărul unic de urgență 112, autoritățile rămân în stare de vigilență maximă. Populația a fost îndemnată să se adăpostească și să urmeze măsurile de siguranță comunicate.
”În noaptea de 28 spre 29 aprilie, forţele ruse au executat o serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România.
Ca urmare a acestei situaţii, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat, luni, 28 aprilie, în jurul orei 23.30, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea alertei aeriene în judeţul Tulcea, fiind transmis un mesaj de avertizare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT, pentru zona de nord-est a acestui judeţ”, a transmis, marţi dimineaţă, MApN.
Dronă suspectată că a pătruns în spațiul aerian al României
Sistemele radar ale României au identificat o posibilă pătrundere a unei drone în spațiul aerian național. Potrivit datelor preliminare, aceasta ar fi intrat pentru o perioadă scurtă în zona estică a localității CA Rosetti.
Penetrarea s-ar fi produs pe o adâncime de până la 500 de metri, înainte ca drona să revină în spațiul aerian ucrainean. Ultimul contact cu ținta aeriană a fost înregistrat pe teritoriul Ucrainei, conform sursei oficiale.
În conformitate cu procedurile, două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române și două Eurofighter ale Forțelor Aeriene Italiene au fost ridicate de la sol.
”Pe parcursul executării atacurilor asupra obiectivelor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca traiectoria uneia dintre dronele implicate în atac să fi intersectat, pentru o perioadă foarte scurtă de timp, spaţiul aerian naţional, pe o adâncime de până la 500 de metri, într-o zonă aflată la aproximativ 8 km est de localitatea CA Rosetti, jud. Tulcea, ultimul contact cu această ţintă aeriană fiind detectat pe teritoriul ucrainean”, au mai spus cei de la MApN.
Aeronavele au decolat din Baza 86 Aeriană Borcea și Baza 57 Mihail Kogălniceanu pentru a proteja spațiul aerian al României. Misiunile s-au desfășurat fără incidente, iar aparatele au revenit la sol în jurul orei 04:50, când alerta aeriană a fost ridicată.
MApN anunță cercetări în teren și menținerea stării de alertă
Pe parcursul zilei de marți, forțele Ministerului Apărării vor efectua cercetări în zona indicată de sistemele radar. Acțiunile sunt conforme cu procedurile-standard și vizează identificarea unor posibile resturi sau urme ale dronei.
Autoritățile vor continua să monitorizeze atent zona de frontieră, iar informațiile sunt comunicate în permanență partenerilor din cadrul NATO.
„Ministerul Apărării Naţionale rămâne ferm în condamnarea acestor atacuri executate de Federaţia Rusă asupra unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi intră în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”, a transmis instituția în comunicatul oficial.