Vineri, 7 mai, vor efectua o vizită în regiune ambasadorul SUA la Atena, Geoffrey Pyatt, și ministrul grec al apărării, Nikos Panagiotopoulos, pentru a constata stadiul lucrărilor și pregătirilor pentru acest exercițiu militar major al NATO. De asemenea, vor fi prezenți șeful Statului Major General, general-locotenent Konstantinos Floros și șeful Statului Major General, general-locotenent Charalambos Lalousis, precum și consulul american la Salonic, transmite Pentapostagma.
Statele Unite desfășoară exercițiul numit „Defender Europe-21” sub umbrela NATO, cu participarea Greciei. Grecia a fost inclusă în planurile „Defender Europe” pentru prima dată în acest an. La exercițiul „DEFENDER Europe 21” participă 26 de țări, dintre care 21 sunt membre NATO, iar activităţile exercițiului se desfăşoară în 12 țări, cu participarea a 28 de mii de soldați.
Ucraina, Kosovo, Moldova, Bosnia și Herțegovina și Georgia sunt printre țările care participă la exercițiu, deși nu sunt membre NATO. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că exercițiul Defender Europe 21, care este pregătit din martie, a început și va continua până la jumătatea lunii iunie.
Relatările din presa turcă pe acest subiect sunt de genul: „SUA masează trupe la Alexandroupoli, la 30 km de Turcia, încălcând Tratatul de la Lausanne! SUA au transformat, de asemenea, Grecia într-o imensă bază militară. Alexandroupoli trebuie demilitarizat. Turcii (pe care Grecia îi consideră minoritate musulmană şi nu minoritate etnică turcă n.trad.) din Tracia de Vest trăiesc în această zonă sensibilă, unde drepturile la autonomie sunt uzurpate de Grecia de 100 de ani, ignorând Tratatul de la Lausanne”.
„Strangularea” Rusiei
„Se știe că adevăratul obiectiv al exercițiului NATO Defender-21 este de a înconjura Rusia prin Marea Baltică, Balcani și Marea Neagră. Aceasta este strategia prezentată pentru prima dată în perioada sovietică prin „Long Telegram” a diplomatului american George F. Kennan și aplicată în timpul Războiului Rece, fiind valabilă și astăzi ca o formă actualizată a Teoriei noilor frontiere. SUA își propun să țină Rusia departe de Europa continentală, precum și de mările calde. În plus, desfășoară rachete anti-balistice și radare avansate în țările din jurul Rusiei, împotriva capacității acestei țări de a lansa focoase nucleare în toate părțile lumii prin rachete balistice intercontinentale”, subliniază un expert turc.
Potrivit unor informaţii, România va găzdui un corp integrat de operaţiuni speciale ale armatei SUA, ale forțelor aeriene și marinei pentru a construi interoperabilitatea forțelor aliate în timpul operațiunii Trojan Footprint-21.
La apropiatul exerciţiu participă Bulgaria, Germania, Georgia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Spania, Ucraina și Regatul Unit.
„Deşi exercițiul se concentrează pe îmbunătățirea capacității forțelor speciale SOF (Forțele pentru Operațiuni Speciale) de a contracara mii de amenințări, el crește, totodată, integrarea acestora cu forțele convenționale și îmbunătățește interoperabilitatea cu aliații noștri NATO și partenerii europeni”, a declarat colonelul Marc V. LaRoche, comandant adjunct în Comandamentul SUA pentru operațiuni speciale pentru Europa (SOCEUR).
„Cel mai important lucru pe care îl conţine exerciţiul Trojan Footprint este consolidarea pregătirii militare, cultivând în același timp încrederea și dezvoltând relații durabile care promovează pacea și stabilitatea în întreaga Europă”, a mai spus el.
Exercițiul Rusiei din Marea Neagră a provocat îngrijorare
În aprilie, forțele rusești au desfășurat un exercițiu în zonă, acoperind aproximativ o treime din Marea Neagră. În acele zile, Rusia a emis un avertisment pentru traficul aerian cum că zona nu era sigură pentru zborurile civile.
Atât România, cât și alte membre NATO și țările partenere au fost îngrijorate de această evoluție.
Marea Britanie a trimis avioane de război în România, iar președintele român Klaus Iohannis și-a exprimat îngrijorarea, convocând consiliul suprem de apărare a ţării.
„Exercițiul desfăşurat sub conducerea SOCEUR va oferi acestor unități posibilitatea de a încerca și a demonstra tactici, tehnici și proceduri în mai multe domenii. Operațiunile din toate sectoarele valorifică abilitățile profesionale ale forțelor aeriene, terestre și navale pentru a îndeplini o misiune complexă, sporind combativitatea și disponibilitatea acestor forțe în regiunea Mării Negre”, se arată în comunicatul SUA.