Kelemen Hunor nu este de acord cu majorarea taxelor în plină criză economică

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu este de acord cu majorarea taxelor în plină criză financiară. Din punctul lui de vedere, taxele ar trebui reduse pentru a stimula economia.

„Deci, aici avem o viziune total diferită faţă de ceea ce s-a întâmplat în proiectul legii (legea privind măsurile fiscal – n.r.).

Dacă mă uit la economiile mari, care în perioada de criză merg cu măsuri de a reduce taxele, văd că ei reuşesc să depăşească criza mult mai repede decât acele economii care cresc taxele. Cresc taxele – înseamnă că economia va sta pe loc”, a declarat el, miercuri, pentru Europa FM.

Kelemen Hunor susține taxa de solidaritate

Totuși, el este de acord cu unele măsurile fiscale discutate încă de când UDMR se afla în coaliţia de guvernare. Spre exemplu, taxa de solidaritate.

Există, însă, unele măsuri fiscale cu care nu poate fi de acord. De exemplu, el nu înţelege de ce nu se aplică taxa pe solidaritate în privinţa instituţiile financiare nebancare.

„Nu ştiu de ce n-au apărut instituţiile financiare nebancare când e vorba de taxa de solidaritate, fiindcă acolo, într-adevăr, sunt extrem de mulţi bani, ei fac cămătărie legală, deci dobânzile acolo sunt foarte, foarte mari, plăteşti săptămânal, acolo există profit.

De exemplu, au scăpat. Băncile au intrat, companiile mari au intrat, IFN-urile (instituţiile financiare nebancare-n.red.), nu, deşi eu nu înţeleg de ce”, a recunoscut Kelemen Hunor.

Acesta a recunoscut, totodată, că nu înţelege care va fi impactul bugetar al măsurilor fiscale, referindu-se la cifre neconfirmate referitoare la veniturile bugetare pe luna septembrie. Din punctul lui de vedere, ar trebui ca Ministerul de Finanţe să ofere informațiile necesare.

„Eu nu înţeleg care va fi impactul bugetar, fiindcă acest lucru nu l-am aflat de la nimeni. Dacă marea majoritate a măsurilor vor intra în vigoare după 1 ianuarie, o parte în octombrie sau în noiembrie, după ce Curtea Constituţională va da un verdict, nu ştiu care va fi impactul. Eu văd o cifră, astăzi suntem pe 4 octombrie.

Eu aş vrea să văd cifrele din septembrie, fiindcă dacă este adevărat ceea ce se aude, că cifrele din septembrie sunt dezastruoase, la veniturile bugetare vorbesc, sunt în minus cu 7,5 miliarde de lei faţă de cele prognozate. Asta înseamnă că minus 15% faţă de ceea ce era prognozat. Asta înseamnă o sumă uriaşă (…). Încă nu sunt confirmate (cifrele-n.red.)”, a adăugat el.

„Trebuie să spună cineva dacă este adevărat sau nu, fiindcă ziarişti de specialitate, oameni de specialitate vorbesc de o astfel de situaţie. Trebuie să ne spună cineva la un moment dat, că vorbim, totuşi, de bugetul României. La un moment dat trebuie să iasă cineva de la Ministerul de Finanţe, din altă parte şi trebuie să spună cum am închis luna septembrie”, a completat liderul UDMR.