Atac informatic de proporţii în Albania! Totul a venit din afara ţării, potrivit unei agenţii de la Tirana, iar răspunsul dat de autorităţile albaneze a fost unul dramatic. Agenţia Naţională Albaneză pentru Societatea Informaţională a oferit mai multe detalii.
Atac informatic fără precedent în apropiere de România!
Albania şi-a închis toate site-urile de internet guvernamentale, pentru a face faţă asaltului informatic
Ca urmare a unui atac cibernetic sincronizat din afara ţării, Albania a decis să închidă duminică, 17 iulie, toate serviciile publice online şi toate site-urile de internet guvernamentale.
Anunţul a venit din partea AKSHI (Agenţia Naţională Albaneză pentru Societatea Informaţională), transmite agenţia Xinhua.
„Pentru a face faţă acestor lovituri fără precedent şi periculoase, am fost obligaţi să închidem sistemele guvernamentale până la neutralizarea atacurilor inamicului”, a transmis agenţia albaneză, potrivit unui comunicat de presă.
Pe lista site-urilor afectate de această decizie regăsim cel al cabinetului premierului, cel al Parlamentului, dar şi portalul e-Albania, folosit de toţi cetăţenii şi străinii din ţară pentru accesul la serviciile publice, indică Agenţia Naţională Albaneză pentru Societatea Informaţională.
Potrivit informaţiilor prezentate duminică seară, AKSHI colaborează cu echipe ale Microsoft, Jones Group International şi ale companiilor albaneze din domeniul tehnologiei informaţiei pentru a împiedica atacatorii să producă daune sistemelor sau să le compromită.
Începând cu data de 1 mai, cele mai multe oficii de stare civilă din Albania au fost închise, iar documentele eliberate anterior de aceste oficii se pot obţine în prezent prin intermediul portalului guvernamental e-Albania.
Candidatura Albaniei la UE, deblocată de acordul semnat între Bulgaria şi Macedonia de Nord
Tot în legătură cu Albania, reamintim că duminică, 17 iulie, Bulgaria a semnat la Sofia un protocol cu Macedonia de Nord, ultimul pas înaintea unei reuniuni interguvernamentale care va deschide negocierile de aderare a acestei ţări şi a Albaniei la Uniunea Europeană, notează agenţia AFP.
„Protocolul conţine măsuri ambiţioase pentru rezolvarea problemelor bilaterale deschise”, a precizat ministrul bulgar de Externe, Teodora Ghenciovska.
Macedonia de Nord trebuie în primul rând să îşi modifice Constituţia prin adăugarea bulgarilor pe lista minorităţilor etnice recunoscute, a adăugat aceasta. În caz contrar, a precizat şefa diplomaţiei bulgare, nu se vor putea deschide toate capitolele de negociere în vederea aderării.
Candidatura Macedoniei de Nord a fost blocată din 2005, mai întâi de către Grecia, care a făcut uz de dreptul de veto până în 2018. Grecii au solicitat ca Fosta Republică Iugoslavă Macedonia să fie redenumită astfel încât să se evite confuziile cu provincia istorică greacă Macedonia. Apoi, din 2020, bulgarii au oprit la rândul lor procesul de aderare, din cauza unor diferende istorice şi culturale cu macedonenii.
Poziţia Bulgariei a împiedicat şi începerea negocierilor de aderare la UE cu Albania, a cărei candidatură este legată de cea a Macedoniei de Nord.
Teodora Ghenciovska a arătat că, spre deosebire de guvernul macedonean, cel albanez va putea începe negocierile cu Bruxellesul imediat după conferinţa interguvernamentală.