Criza economica ce se face resimtita in momentul de fata pe aproape toate pietele internationale determina aparitia unor reactii si a unor actiuni care cu greu ar fi putut fi concepute cu doar cateva luni in urma. 

Astfel, interventia unuia dintre cele mai liberale guverne din punct de vedere al economiei de piata, cum este cel al Statelor Unite, care practic a nationalizat AIG, a uimit multa lume. 

Masura a fost apreciata de unii analisti si criticata de altii, dar efectul ei este incontestabil: AIG a fost salvata de la faliment si s-a evitat astfel aparitia unui nou element care sa acentueze starea de instabilitate de pe pietele financiare. 

Au fost voci care au asociat intamplarile din ultimul timp cu evenimentele premergatoare crizei din 1929. Sunt analisti care neaga insa acest lucru si aduc argumente care pot fi convingatoare.

Un astfel de argument, care poate fi catalogat si un atac voalat la politica economica a Statelor Unite, este cel prezentat de un oficial al Bancii Centrale Europene (BCE) potrivit caruia suntem inca departe de o criza similara celei din 1929. 

„Nu intrevad pericolul unei recesiuni economice la nivel mondial, iar unul din argumente este ca Statele Unite nu mai au importanta economica pe care au avut-o in trecut”, a spus oficialul BCE. 

Sursa: BBJ