mai bine de jumatate de an. In aceste dispute s-au aruncat, pe de o parte, conducerile posturilor publice (sustinute de Putere) si, pe de alta parte, reprezentantii Opozitiei. Fiecare tabara a recurs la argumente specifice: independenta financiara fata de Guvern (si de aici, chipurile, o independenta editoriala), nevoia de bani pentru echipamente si dotari, invocarea situatiei din alte tari (modelul BBC a fost invocat cu falsa ardoare, desi acolo nu exista o taxa obligatorie, ci un abonament pentru cei care detin radio si televizoare) si refrenul „alinierea la normele Uniunii Europene”. In replica, contestatarii au batut moneda pe „neconstitutionalitatea” taxei (faptul ca toti cetatenii trebuia sa plateasca, indiferent daca aveau sau nu aparate radio-TV), pe veniturile uriase ale celor doua societati publice in comparatie cu bugetele posturilor private si, ca un atac direct, au fost scoase la iveala (buna initiativa!) si salariile celor doi presedinti, Valentin Nicolau si Dragos seuleanu. Vocile pro si contra s-au amplificat si au condus la un vacarm mediatic din care nimeni n-a mai inteles nimic. In aceste dispute a fost „prinsa la mijloc” (nemeritat) si societatea Electrica, in calitate de colector al taxelor radio-TV. Pe acest „fond sonor”, Guvernul a introdus noi categorii de scutiti si a mai retusat cuantumul taxelor la persoanele juridice (asa incat microintreprinderile aveau mai putin de platit).
Tambalaul pare sa se fi oprit prin aparitia unei noi hotarari de Guvern, publicata in Monitorul Oficial pe 27 august, la doar cinci zile de la adoptarea ei. Principala noutate adusa de acest document este ca persoanele fizice nu mai sunt obligate sa plateasca taxele daca nu au aparate. Cu alte cuvinte, numai cei care declara ca au radio si/sau televizor vor plati taxele. In practica, lucrurile sunt ceva mai complicate si nu au fost clarificate. Nu se stie inca in ce mod vor fi depuse declaratiile pe proprie raspundere. Silviu Lucian Boghiu, director general Electrica, are de gand sa propuna doua variante: „In mod normal, ar trebui sa emit la toata lumea facturi, dupa care oamenii care nu au radio sau televizor sa depuna la noi o declaratie pe proprie raspundere, iar Electrica sa transmita rezultatele la televiziune si radio ca sa-i scoata din baza de abonati. A doua varianta ar fi sa anuntam un termen de depunere a declaratiilor, dar exista riscul ca oamenii sa se ingramadeasca in ultimele trei zile…” La ora redactarii acestui material, directorul Electrica nu se intalnise inca cu reprezentantii posturilor publice pentru a stabili ce varianta vor adopta. Alte declaratii vor fi necesare pentru categoriile de scutiti.
Modul de facturare va fi schimbat, asa incat factura de lumina va fi separata de facturile radio-TV. Dar nici aici nu au fost clarificate aspectele practice: va fi o factura comuna pentru taxele radio-TV sau vor fi doua facturi distincte? Lucian Boghiu inclina spre varianta cu trei facturi separate: energia electrica, taxa radio si taxa TV. si acest aspect va fi discutat cu posturile publice.
In timp ce persoanele fizice platesc numai daca detin aparate, in cazul persoanelor juridice a ramas obligativitatea achitarii taxelor. Mai mult, actuala hotarare de guvern extinde baza de colectare si asupra sucursalelor si punctelor de lucru ale firmelor. In vechea hotarare, nu se facea nici o referire la sucursale (entitati care nu au personalitate juridica), astfel incat, agentiile Loteriei Nationale si sucursalele bancilor, de exemplu, nu plateau taxa. Baza de colectare de la persoanele juridice va creste in comparatie cu prevederile hotararii de guvern anterioare.
O chestiune care nu a fost inca stabilita este legata de controlul si verificarea declaratiilor pe proprie raspundere. Procedura de control va fi hotarata tot de Guvern, dar nu se dau mai multe detalii. Sabina Petre, directorul economic al Societatii Romane de Televiziune, spune ca, probabil, controlul va fi efectuat de catre o firma mandatata de postul public.
Dar ce se intampla cu cei care au platit taxa si nu poseda aparate de radio si TV? Mihai Tanasescu, ministrul finantelor publice, anunta ca banii platiti vor fi dedusi din factura de energie electrica, varianta exclusa (pe buna dreptate) de directorul Electrica. Motivul: sunt doua servicii diferite. La randul ei, Sabina Petre spune ca este imposibil ca sumele platite sa fie returnate: „Vorbim despre doua acte normative separate. Daca dam banii inapoi ar trebui sa colectam taxe si de la sucursalele pe care nu le-am facturat pana acum, ceea ce este imposibil.”
Este dificil de evaluat daca veniturile din aceste taxe vor fi mai mari sau mai mici decat cele de pana acum. Asta pentru ca, in cazul persoanelor fizice, este greu de estimat cate vor depune declaratii si cate vor intra in categoria „scutitilor”. Problema declaratiilor pe proprie raspundere, mult mai multe decat inainte, va fi „provocarea” aplicarii noii hotarari de guvern. Vor exista declaratii pentru faptul ca nu detin aparate, ca se incadreaza la scutiti sau ca nu au angajati. Daca modul de depunere a declaratiilor va cadea in plasa birocratiei, atunci ne vom astepta la un nou scandal mediatic.