Haos total la doar câțiva kilometri distanță de România. Rusia a folosit noaptea trecută bombele cu fosfor. Acestea au fost lansate pe Insula Șerpilor, asta după ce, cu o zi în urmă, Rusia a anunțat că și-a încheiat operațiunea militară de acolo și că va părăsi zona.
Conform imaginilor surprinse, Rusia a folosit o muniție ”incendiară cu fosfor”, iar atacurile de pe Insula Șerpilor au fost extrem de brutale.
Într-o postare pe contul personal de Telegram, șeful statului major ucrainean, Valerii Zalujnii a anunțat că la ora 18.00 au fost lansate bombele cu fosfor. „Astăzi, în jurul orei 18.00… avioane SU-30 ale Forţelor aeriene ruse au desfăşurat atacuri cu bombe cu fosfor pe Insula Zmiinyi”, a transmis Armata Ucrainei într-o declaraţie.
In this video, you can see how the #Russians use phosphorus bombs in eastern #Ukraine.#UkraineWar #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/kklsgvW6VX
— 🇺🇦Ukraine News Live🇺🇦 (@UkraineNewsLive) July 1, 2022
Rusia nu și-a respectat promisiunile
Totodată, oficialul ucrainean a lansat acuzații dure la adresa Moscovei, despre care spune că nu a fost capabilă „să-şi respecte chiar propriile declaraţii”, având în vedere declarațiile publice făcute anterior privind abandonarea insulei.
„Singurul lucru în care duşmanul e coerent este ‘precizia’ sa constantă de lovire”, a mai spus Zalujnii. Sursa citată a mai publicat și niște clipuri video în care se poate vedea un avion care lansează muniție de cel puțin două ori pe insulă.
🇺🇦#Ukraine reports that the Russian Aerospace Forces bombed Snake Island. It is not yet clear whether they destroyed what was left or bombed those who tried to land on the island.#SnakeIsland #Russia pic.twitter.com/fY3ceG0cbM
— Parabellum (@ParabellumSRB) July 2, 2022
Ucraina critică Rusia pentru bombardamentele de pe Insula Șerpilor
Menționăm faptul că atacul de vineri seară vine după ce anterior, pe 30 iunie, Rusia a anunțat că a părăsit Insula Șerpilor, aflată la doar 45 km de România.
Referitor la bombele cu fosfor folosite vineri de către Rusia, acestea sunt interzise împotriva civililor. Mai exact, conform unei convenții internaționale, astfel de arme nu pot fi folosite decât împotriva unor ținte militare.
Pe de altă parte, Ucraina a acuzat constant Rusia că ar fi folosit aceste arme în repetate rânduri de la debutul războiului și până în prezent, inclusiv în zone civile. De cealaltă parte însă, Moscova continuă să nege orice acuzație adusă și susține că Ucraina nu face altceva decât niște ”scenarii false”.
Ucraina a curățat deja Insula Șerpilor
Ulterior, în cursul zilei de sâmbătă, administraţia militară regională din Odesa a anunțat că armata ucraineană a încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor.
Printre armamentul şi echipamentul distruse de trupele ucrainene se numără și un sistem multiplu de lansare de rachete Grad, dar și un sistem de apărare antiaeriană Panţîr-S1.
Totodată, ucrainenii au mai distrus și alte trei vehicule blindate şi motorizate, un camion-cisternă şi un depozit cu alte echipamente.