Rusia și Ucraina se luptă de câteva zile în Marea Neagră

Armata Ucrainei a atacat trei nave militare rusești în Marea Neagră în două zile. Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat avarierea unei nave de război rusești purtătoare de rachete „Buyan” în această dimineață în Golful Sevastopol.

Soldații ucraineni ar fi atacat și nava de patrulare navală „Pavel Derzhavin” în urmă cu două zile. De altfel, au încercat să atace submarinul „Alrosa” cu ajutorul dronelor navale experimentale „Sea Baby”.

„După prima detonare, minerii și scafandrii ruși nu au putut descoperi know-how-ul nostru. Ieri, submarinul „Alrosa” a avut noroc, a reușit să scape de dezvoltările noastre de până acum.

Purtătorul de rachete de croazieră „Buyan” nu a putut repeta „isprava” lui „Alrosa”, prin urmare a fost lovit astăzi, în timpul raidului de la Sevastopol, de arma experimentală „Sea Babies”.

Serviciul de Securitate al Ucrainei îi avertizează pe moscoviți că nu este nevoie să treacă prin apele ucrainene dacă vreți să păstrați măcar câteva rămășițe ale flotei voastre”, a transmis unul dintre organizatorii operațiunii militare, potrivit informațiilor postate pe contul de Twitter al unui blogger din Estonia, focusat pe războiul dintre Rusia și Ucraina.

Miercuri, soldații ruși au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare din Ucraina

Miercuri, 11 octombrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate.

Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23:20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01:40, în data de 12 octombrie.

În baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră, privind un posibil impact pe teritoriul României, în proximitatea localității Plauru, din jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranță națională, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației.

În jurul orei 5:00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.

„Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

MApN condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri”, a informat joi, 12 octombrie 2023, Ministerul Apărării Naționale (MApN) printr-un comunicat de presă.