Un război nuclear ar avea consecințe devastatoare

Cum ar arăta un răspuns al SUA la un atac nuclear rusesc. Potrivit generalului Ben Hodges, ofițer în retragere al armatei americane, SUA și NATO s-au pregătit pentru un astfel de scenariu încă din timpul Războiului Rece, notează CNN.

El susține că într-un război nuclear ipotetic, rușii ar putea începe prin lansarea unei rachete nucleare dintr-un avion de lângă Kaliningrad către o locație de la granița Poloniei și Germaniei, iar ca răspuns, NATO ar trimite un avion cu focos nuclear la Kaliningrad.

Un conflict în care bombele nucleare ar exploda pentru prima dată pe continentul european ar avea consecințe imediate asupra mediului. Însă nu ar duce la nicio schimbare globală. Cu toate acestea, dacă scenariile se desfășoară mai departe și sunt folosite câteva sute de focoase nucleare, în primele trei ore ale unui astfel de conflict, pierderile directe ale ambelor părți ar putea ajunge la 2,6 milioane de oameni. Iar numărul total al victimelor ar putea ajunge la zeci de milioane de oameni.

Conform cercetătorilor de la Universitatea Princeton, cel mai sumbru scenariu este cel în care războiul nuclear provoacă utilizarea masivă a bombelor atomice. Într-o astfel de confruntare, s-ar înregistra 85 de milioane de victime în primele 45 de minute. Iar acestea ar rezulta exclusiv din bombardamentele nucleare. Zonele din America de Nord, Europa și Rusia ar fi practic acoperite integral de urmele exploziilor atomice.

Impactul direct al unui război nuclear ar fi teribil, cu explozii, incendii și radiații. Fumul generat de incendiile cauzate de armele nucleare ar bloca lumina soarelui. Astfel, s-ar crea condiții de suprafață întunecate, reci și uscate, ceea ce ar conduce la o iarnă nucleară.

Ben-Hodges
Ben Hodges; SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Cum ar arăta un răspuns al SUA la un atac nuclear rusesc

Statele Unite dețin 3.750 de focoase nucleare, în timp ce Putin controlează aproximativ 5.580 de focoase. De asemenea, SUA mai dețin în prezent 2.000 de focoase nucleare retrase, care urmează să fie dezasamblate. În cazul unui atac nuclear rusesc, SUA au mai multe planuri de acțiune. Cu câțiva ani în urmă, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene americane a explicat cum ar reacționa SUA.

Într-o primă etapă imediată a unui atac nuclear rus împotriva Americii, SUA și aliații din NATO ar lansa un contraatac total. Acest contraatac ar fi unul masiv și ar implica trupe ale forțelor speciale, avioane de vânătoare, sincronizări de comandă-control și atacuri cibernetice.

De asemenea, acesta ar fi completat de submarinele nucleare. Oficialul american a mai precizat că toate aceste măsuri ar trebui să se desfășoare simultan în cazul în care SUA ar fi atacate nuclear. Acesta a adăugat că rachetele balistice inamice ar putea fi interceptate de către SUA din aer, dând exemplul avioanelor F-35.

Unul dintre planurile americane de ripostă în cazul unui atac nuclear implică lovituri cu rachete intercontinentale de pe continent, din aer și de pe submarinele lor asupra celor mai importante 200 de orașe rusești. În primele 45 de minute, aproximativ 45 de milioane de ruși ar fi uciși. Totodată, alte 56 de milioane ar muri în zilele și săptămânile următoare din cauza incendiilor și radiațiilor.

Folosirea extinsă a armelor nucleare de către marile puteri ar echivala, însă, cu distrugerea planetei. Cercetătorii de la Copernicus arată că, deși s-ar putea să supraviețuiești unui război nuclear purtat în emisfera nordică trăind în Argentina, Australia sau Noua Zeelandă, efectele unei astfel de catastrofe asupra comerțului cu alimente și asupra agriculturii ar putea fi la fel de mortale.

„Orice încercare cuprinzătoare de a înțelege consecințele pe scară largă ale unor astfel de scenarii de foamete ar trebui să includă impactul asupra structurilor sociale, probabilul colaps al societății, distrugerea infrastructurii, mișcările migratorii în masă și impactul psihologic”, au scris aceștia.