Un documentar rusesc a prezentat o simulare a unui atac nuclear asupra Londrei, stârnind îngrijorări internaționale. Materialul video sugerează un scenariu în care 850.000 de oameni mor, iar alte două milioane sunt rănite.

Kremlinul amenință cu atac nuclear asupra Londrei

Un canal de Telegram apropiat Kremlinului a difuzat un videoclip de patru minute în care simulează un atac nuclear asupra Londrei. Potrivit Daily Mail și Bloknot, videoclipul a fost distribuit ca parte a unei campanii menite să descurajeze Marea Britanie să furnizeze Ucrainei rachete Storm Shadow. Documentarul arată lansarea unei rachete balistice intercontinentale Sarmat, cunoscută și sub numele de Satan 2, asupra capitalei britanice.

Videoclipul începe cu o amenințare clară a atacului nuclear:

„Imaginați-vă pentru o clipă că se întâmplă inimaginabilul. O armă nucleară explodează deasupra Londrei. În acest documentar, explorăm consecințele devastatoare ale acestei catastrofe. În simulare, vom folosi un focos cu un randament de 750 de kilotone.”

Pentru a fi și mai convingători, aceștia continuă să avertizeze privitorii:

„La detonare, o minge de foc fierbinte ca soarele se extinde rapid, atingând o rază de 950 de metri. Orice este prins în interiorul acestei mingi de foc este vaporizat instantaneu. În simularea noastră, epicentrul exploziei este la Westminster.”

Simularea continuă prin a explica faptul că oamenii din această zonă nu vor apuca să simtă nimic, deoarece impulsul nervos se transmite mai lent. Apoi, aceștia continuă să detalieze impactul devastator asupra Londrei, cu referire la zone precum Camden Town, Kensington și Brixton. În primele momente ale exploziei, un ticker afișează numărul de victime. „Clădirile vor fi distruse, iar molozul va bloca străzile”, avertizează comentariul.

Consecințe devastatoare ale atacului simulativ

Ținând cont de densitatea populației din centrul Londrei, numărul inițial al morților ar putea depăși 250.000, iar aproximativ 600.000 de persoane ar fi rănite pe o rază de 10 km, radiațiile provocând arsuri de gradul trei.

La o distanță de 18 km de explozie, unda de șoc va sparge geamurile, rănind suplimentar pe cei care se apropie de ferestre pentru a vedea explozia nucleară. „Unda de șoc va ajunge la Hounslow, Edgware și Enfield”, se precizează în simulare.

În funcție de direcția vântului, precipitațiile radioactive s-ar putea extinde mult dincolo de zona imediată a exploziei, afectând regiuni aflate la 5 până la 10 km distanță, inclusiv zone precum Essex sau Surrey. Conform estimărilor, o explozie nucleară de 750 de kilotone în Londra ar provoca aproximativ 850.000 de morți și două milioane de răniți, se concluzionează în simulare.

Andrei Gurulev a îndemnat Moscova să folosească drona atomică subacvatică Poseidon

„Londra nu este pregătită să supraviețuiască unui astfel de dezastru”. Dacă explozia ar avea loc la sol, și nu în aer, radiațiile s-ar putea răspândi până la Manchester, contaminând oameni, terenuri și animale. Autorii documentarului subliniază că „Londra nu este proiectată să reziste unui astfel de eveniment”. În plus, 11 dintre cele 12 spitale din capitală ar fi distruse complet.

Canalul Tsargrad, care a difuzat acest material, este controlat de oligarhul Konstantin Malofeev, un bancher de investiții și mogul media cunoscut drept „oligarhul ortodox” datorită legăturilor sale cu Biserica Ortodoxă Rusă. La începutul lunii, propagandiștii ruși au cerut distrugerea Marii Britanii printr-un tsunami radioactiv provocat de „superarma” Poseidon. Deputatul rus Andrei Gurulev a îndemnat Moscova să folosească drona atomică subacvatică Poseidon împotriva Regatului Unit.